Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Redding Suriname verder weg dan ooit’

‘Redding Suriname verder weg dan ooit’

17/10/2021 05:59 - Ivan Cairo

Het bestuur van DA'91 tijdens de persconferentie met in het midden voorzitter Angelic Del Castilho.

Het bestuur van DA'91 tijdens de persconferentie met in het midden voorzitter Angelic Del Castilho.  

PARAMARIBO - Politiek bestuurlijk gaat het met Suriname niet beter na zestien maanden beleid van de regering-Santokhi. Er wordt weinig gedaan aan de redding van het land, zoals aan de samenleving was beloofd vóór en na de verkiezingen van mei vorig jaar. De redding voor Suriname is "verder weg dan ooit”, constateert DA’91-voorzitter Angelic del Castilho.“Een groot deel van de samenleving verkeert in nood en de reddingsboei is, gelet op de situatie in het land, juist verder “van de mensen hun greep”.

Tijdens een persconferentie vrijdag gaven zij en andere bestuursleden van de partij aan zich ernstige zorgen te maken over de huidige situatie in het land. Op vrijwel elk gebied is de zaak aan het detoriëren, vooral vanwege zwak leiderschap vanuit de regering. Door tien jaar beleid van de regeringen-Bouterse is het land aan de afgrond gebracht op economisch en sociaal-maatschappelijk gebied. De regering-Santokhi blijkt het verder afglijden niet te kunnen remmen of een ommekeer te brengen. Het leiderschap faalt keer op keer. Daarom trekt DA'91 weer aan de bel om aandacht te vragen voor correctie en aanpassing van het tot dan gevoerde beleid. Gehoopt wordt dat president Santokhi gepresenteerde voorstellen ter harte neemt en uitvoert.

"Want, het is nog niet te laat dat dit land op het juiste spoor terecht komt", zei Del Castilho. Zij vindt het van levensbelang dat eindelijk de wet Openbaarheid van Bestuur komt, zodat er meer transparantie komt in wat de regering en de overheid doet. Gekoppeld daaraan moet ook inhoud gegeven worden aan het enquêterecht van het parlement. Tevens moet een zodanige situatie geschapen worden dat regeringsleden niet meer onterecht beschermd worden door de wet en wegkomen met door hen gevoerd wanbeleid.

Aanpassing Kiesregeling

Corruptiebestrijding laat enorm veel te wensen over, meent de DA'91-leiding. De regering houdt zich niet aan de Anti-corruptiewet, want regeringsleden hebben hun bezitten niet laten registreren zoals de wet dat voorschrijft. Ook het nepotisme bij benoemingen is een doorn in het oog. Gewerkt dient te worden met profielen bij benoemingen zodat elke competente burger in aanmerking zou kunnen komen voor een desbetreffende functie binnen de overheid of het politiek-bestuurlijke. Het meest urgente dat volgens Del Castilho moet gebeuren, is aanpassing van de huidige Kiesregeling.

"Er moet een eerlijk en rechtvaardig kiessysteem komen dat beantwoordt aan de aspiraties en ambities van de bevolking. De Kiesregeling is dat niet", zegt de partijvoorzitter. Zaken zoals het verbod op pre-electorale blokvorming en het betalen van een waarborgsom om te kunnen meedoen aan verkiezingen moeten uit de kiesregeling. Partijen die nu in de regering zitten hadden beloofd dat te zullen schrappen als ze aan de macht zouden gekomen. "Tot heden is dat niet gebeurd en voor ons is het urgent dat daar nu aan gewerkt wordt", aldus Castilho.

Toetsen Kiesregeling

DA'91 zal het niet alleen aan de regering overlaten om dit vraagstuk aan te pakken. Al de komende week wordt een brief naar De Nationale Assemblee gestuurd om het college te herinneren aan de gedane belofte en deze kwestie op de agenda te plaatsen. Daarnaast zal DA'91 de Kiesregeling voor toetsing aan het Constitutioneel Hof voorleggen. Volgens de voorzitter is Suriname in politiek bestuurlijke zin eigenlijk failliet, maar ook het politiek leiderschap. Het voldoet niet aan de eisen van motivatie, transparantie hard werken en het brengen van offers ten gunste van de grotere samenleving.

"Het is het omgekeerde daarvan", stelt Del Castilho. "Suriname heeft motiverend, inspirerend en briljant leiderschap nodig. Wil Suriname uit het dal klimmen, dan is goed en eerlijk bestuur nodig." DA'91 stelt zich daarom voor als politiek alternatief om het land te leiden mochten er vervroegde verkiezingen worden gehouden. "Als de regering niet in staat is cohesie terug te brengen, nepotisme te stoppen, dan moet ze maar vallen. Suriname is niet gebaat bij een regering die als los zand bij elkaar hangt."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina