Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Zonder subsidie wordt kookgas vijf maal duurder

Zonder subsidie wordt kookgas vijf maal duurder

16/10/2021 05:59 - Wilfred Leeuwin

Zonder subsidie wordt kookgas vijf maal duurder

Foto: Pixabay  

PARAMARIBO - De consumentenprijs voor kookgas zal bij het stopzetten van de subsidie van de Energie Bedrijven Suriname (EBS) aan haar dochterbedrijf Ogane, vijf maal duurder worden. Een gascilinder van 28 lbs kost nu ruim SRD 50. Als de regering het besluit neemt geen subsidie meer te geven zal de winkelprijs SRD 250 per cilinder gaan kosten. Deze mededeling deed minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen donderdag in De Nationale Assemblee, bij het verdedigen van de nieuwe tarievenstructuur van de EBS.

Op een eerdere vergadering dinsdag hebben de parlementariërs Asiskoemar Gajadien van de VHP en Rabin Parmessar van de NDP, de tarievenstructuur onacceptabel genoemd. Volgens hen hoeft de EBS niet in een slechte financiële positie te verkeren als het onder andere stopt met het subsidiëren van Ogane. Gas wordt voor een bedrag van bijkans half miljoen SRD gesubsidieerd. Abiamofo zegt dat de subsidie niet kan blijven voortduren, zeker nu de stroomprijzen worden gerationaliseerd. "Maar ik weet niet als dit het moment is om een prijsaanpassing door te voeren", zegt de minister. 

De bewindsman meldt dat Ogane volgens de Energiewet van 2016 bij de reorganisatie van de EBS een zelfstandige administratieve bedrijfsvoering moet hebben. Dat proces is al ingezet. Abiamofo zegt dat de regering nog aan het natrekken is hoe de subsidiekwestie aan te pakken. Dat geldt ook ten aanzien van de Surinaamse Waterleiding Maatschappij (SWM). Bij zowel de EBS als de SWM is sprake van achterstallige investeringen om de dienstverlening en de interne bedrijfsvoering te optimaliseren.

Abiamofo weersprak dat de regering voor de nieuwe EBS-tarievenstructuur gebruik heeft gemaakt van onrealistische cijfers en uitgangspunten. Volgens de minister kloppen de cijfers van Gajadien en Parmessar niet. Abiamofo kwam met documentatie om de volksvertegenwoordiging ervan te overtuigen dat de gepresenteerde cijfers wel reëel zijn. Voorzitter Marinus Bee deelde mee dat het parlement tijd nodig heeft om de documentatie, waaronder contracten van de EBS, nader te bestuderen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina