Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Agrariërs gehuldigd in verband met Wereldvoedseldag

Agrariërs gehuldigd in verband met Wereldvoedseldag

16/10/2021 16:29 - Sharon Singh

Agrariërs gehuldigd in verband met Wereldvoedseldag

Foto: Archief / LVV  

PARAMARIBO - Mondiaal wordt stilgestaan bij Wereldvoedseldag op zaterdag 16 oktober. Dit jaar stonden landen voor een extra uitdaging vanwege de Covid-19-pandemie. Met het oog op het honger lijden van miljoenen is het thema voor 2021 ‘Het vieren van voedselhelden of individuen die een bijdrage hebben geleverd op het verduurzamen van de landbouw’, om zo te helpen met het uitbannen van honger.

Ook in Suriname heeft de minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) aandacht besteed aan deze dag. Vrijdag heeft Sewdien op zijn ministerie 32 agrariërs gehuldigd die zich hebben ingezet voor behoud van de sector. Eerder zijn twintig Nickerianen in de bloemetjes gezet. Maandag vertrekt Sewdien naar het district Marowijne, waar hij daar woonachtige agrariërs zal huldigen. Voor Paramaribo en omstreken was er vrijdag nog een hoogtepunt. Landbouwers, die aan de eisen hebben voldaan, kwamen in aanmerking voor gereedschappen om hun gronden beter te bewerken. De materialen zijn door middel van kleine subsidies van het Suriname Agriculture Market Access Project (Samap) ter beschikking gesteld.

In zijn speech legde Sewdien vooral de nadruk op voedselveiligheid en klimaatveranderingen. "Welke kant zullen we opgaan? Het is geen makkelijke opgave. Ondanks dat onze bodem vruchtbaar is, importeren we twee derde deel van ons voedsel. In geld uitgedrukt komt dat neer op 420 miljoen US dollar in 2019", aldus Sewdien. Hij wil samen met consumenten nagaan wat er zoal wordt geïmporteerd en hoe lokale ondernemers dit tekort kunnen opvangen. Door minder afhankelijk te zijn van de import doet men bovendien aan deviezenbesparing.

Ook de verschillende uitdagingen die Suriname mogelijkerwijs te wachten staan, zijn aangekaart. In de afgelopen dertig jaar is de temperatuur met 1 graad Celsius gestegen. Nu al ondervinden boeren last daarvan. Over veertig jaar zal de gemiddelde temperatuur in Suriname gemiddeld 3 graden Celsius stijgen. Voor welke optie gekozen zal worden - in kassen planten, een dijk bouwen of planten op de oude kustvlakten - is nog de vraag. Er worden verschillende modellen in kaart gebracht en naar mogelijke oplossingen gezocht om de landbouw te verduurzamen.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina