Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Slim beslissen

COLUMN: Slim beslissen

15/10/2021 14:00 - REFLECTIE

COLUMN: Slim beslissen

Iwan Brave  

Ik begon deze column met een ‘stop-de-persen!’-gevoel. Aanvankelijk zou het gaan over de blakaman-bundeling-oproep van Brunswijk. Maar donderdag kwam ineens het breaking news over ‘wettelijk verplicht vaccineren’, dus moest mijn roer radicaal om.

Zelf ben ik 'volledig gevaccineerd' maar ik heb grondrechten hoog in het vaandel, zeker met betrekking tot lichamelijke integriteit. Als je iets niet in je lijf wil, mag niemand je daartoe dwingen. Alleen al daarom ben ik tegen 'gedwongen vaccinatie'. Ik ben ook niet uitgesproken tegen 'verplicht vaccineren'. In hoeverre mogen we grondrechten beperken in een penibele 'noodsituatie'? Verwarre een antwoord niet met een mening.

Mijn grondhouding is simpel: sinds ik baby was, werd ik gevaccineerd, mede daarom groeide ik op zonder poliogebreken en heb ik vooruitzicht op een gezonde oude dag. Waarom zou ik ineens diezelfde medische wetenschap moeten wantrouwen? Los van dat ook 'Big Pharma' deels over lijken gaat.

Een tegenargument of 'complottheorie' luidt dat de coronavaccins 'sneller/haastiger zijn ontwikkeld dan normaal'; het is daarom een 'medisch experiment'. Ik was juist enorm opgelucht: je moet niet eraan denken jaren zonder een probaat vaccin te zitten, terwijl een gekroond virusje wereldwijd dood en verderf zaait. Ik juich het toe dat de medische wetenschap zover is en zegt: 'we kunnen, gezien deze noodsituatie, sneller lanceren'. En ja, zonder aanvaardbare risico's is er geen enkele vooruitgang.

Het is beter om aan nieuwe ontwikkelingen geen misleidende namen te geven. Het heet 'sociale media', terwijl opgaan in een virtuele wereld en de gevolgen ervan het meest asociale is wat de mensheid is overkomen. Ook het woord 'smartphone' moet overboord. Dat apparaatje is dan wel 'slim' maar velen nemen een hoop domme beslissingen op basis van allerlei 'fake-informatie' uit dat ding. Zonder smartphone was Suriname allang dubbel en dwars gevaccineerd, goeddeels slim en 'vrijwillig'.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina