Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Beter laat dan nooit

COMMENTAAR: Beter laat dan nooit

14/10/2021 12:00

COMMENTAAR: Beter laat dan nooit

 

RUIM ANDERHALF JAAR na het uitbreken van de wereldwijde coronapandemie is president Chandrikapersad Santokhi kennelijk eindelijk tot het besef gekomen dat er sprake is van een crisissituatie. Anders is het niet te verklaren dat hij en minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid nu plotsklaps ‘actoren uit de zorgsector’ bijeen hebben geroepen en gevraagd en snel een crisisplan voor de komende drie maanden op te stellen, zodat de ziekenhuizen de coronacrisis het hoofd kunnen bieden. De vraag is alleen: waarom nu pas? Was Suriname er niet beter bij gebaat als veel eerder actie was ondernomen? Het lijkt eerder op de zoveelste halfslachtige poging van de regering om het virus de kop in te drukken. Iets waar ze al sinds haar aantreden niet in geslaagd is.

Het zigzagbeleid rondom corona heeft ertoe geleid dat vrijwel niemand de regering wat dat betreft nog serieus neemt. En de weinige regels die nog gelden, worden nog nauwelijks in acht genomen. Ondertussen bereikt ons land vandaag of morgen waarschijnlijk de duizend coronadoden en inmiddels bijna vijftigduizend besmettingen. De economische schade is inmiddels enorm, maar weegt niet op tegen het menselijke leed.

De kritiek op het coronabeleid van de regering zwelt steeds meer aan, ook de ontevredenheid in de samenleving daarover neemt toe. De vaccinatiebereidheid is om van te huilen en het lukt de autoriteiten maar niet om daarin verandering te brengen. Waarschijnlijk dat Santokhi zich daarom nu wel over de crisis buigt en maandag met 'actoren binnen de zorgsector' rond de tafel is gaan zitten. Hij krijgt vandaag al dat plan overhandigd uit handen van Claudia Marica-Redan, voorzitter van de Nationale Ziekenhuisraad.

Momenteel is er sprake van vele patiënten die niet kunnen worden opgenomen door te weinig ziekenhuisbedden. Daarvan is al langer sprake, maar daar werd vanuit de regering weinig aan gedaan. Subsidies werden en worden te laat betaald, waardoor het water de ziekenhuizen constant tot aan de lippen staat. En zorgpersoneel keert de instellingen massaal de rug toe om elders een beter heil te zoeken.

Het is te hopen dat het plan oplossingen biedt en dat de regering ook bereid is extra in de zorg te investeren. Zodat iedereen dat kan krijgen waar hij of zij recht op heeft, en wat in heel veel landen de normaalste zaak is: perfecte zorg. Maar daarmee zijn we er nog niet, want voorlopig is corona nog niet weg uit Suriname. Het is te hopen dat de regering nu ook die aanpak eens serieus ter hand neemt. Laat de autoriteiten ervoor zorgen dat zoveel mogelijk mensen gevaccineerd worden. Zachte heelmeesters, zoals de regeringsleden tot nu toe zijn geweest, maken stinkende wonden. In dit geval zal het tot veel meer doden en treurende families leiden. Het is op deze plaats al vaker gezegd: laat de president eindelijk eens de verantwoordelijkheid en de leiding in deze crisis nemen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina