Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Artsen AZP en Wanicaziekenhuis 'aan het eind van hun latijn'

Artsen AZP en Wanicaziekenhuis 'aan het eind van hun latijn'

09/10/2021 18:06 - Van onze redactie

Artsen AZP en Wanicaziekenhuis 'aan het eind van hun latijn'

 

PARAMARIBO - De artsen in het Academsich Ziekenhuis Paramaribo (AZP) en het Wanicaziekenhuis zijn ten einde raad. In een persbericht stellen ze de vraag: “Waar eindigt onze verantwoordelijkheid en start de eigen verantwoordelijkheid van de burger?”

De artsen zeggen dat na meer dan een half jaar verschillende vaccinatie-opties er toch door velen eerder gekozen wordt voor 'facebook wijsheid', 'pseudowetenschap' en 'internet/celebrity doctors' in plaats van het advies gebaseerd op 'evidence-based medicine' en internationale en lokale experts.

"Inmiddels is het duidelijk dat wij deze manier van ons te pletter werken, onder extreem stressvolle en inadequate omstandigheden, niet veel langer kunnen volhouden. In de ontwikkelde landen worden gezondheidswerkers makkelijk geïmporteerd en aangetrokken met aantrekkelijke salarissen wanneer de lokale gezondheidswerkers uitgeput zijn. Helaas zal dat niet mogelijk zijn in Suriname", laten de artsen weten.

Daarom willen zij middels hun persbericht nogmaals een beroep doen op alle groepen in de samenleving om zich te laten vaccineren. "We vragen aan alle maatschappelijke organisaties, met name in de horeca om ons te ondersteunen door deze boodschap verder te verspreiden en waar mogelijk te implementeren in hun bedrijfsvoering. Aan de samenleving zeggen we het volgende: Uzelf laten vaccineren gaat niet alleen om uw eigen gezondheid of de gezondheid van uw gezin, het gaat om de gezondheid van alle Surinamers. Want deze groep burgers (de artsen) zijn emotioneel, mentaal en fysiek uitgeput. Bij het uitvallen van mensen uit deze groep als gevolg van 'burn-out' of ziekte zal ons reeds wankel gezondheidssysteem instorten, met alle gevolgen van dien."

De artsen zeggen ook dat zij niet zijn opgeleid om gesprekken met nabestaanden meerdere malen per dag te voeren of om oorlogsgeneeskunde uit te oefenen. "Geen van ons is opgeleid om 2-10 sterfgevallen per dag mee te maken en dit daarna te bespreken met de familie van de overleden patiënten. En toch moest iemand het werk doen, 'so we did it!'. Dan hebben we het nog niet gehad over de ellende die de ziekte in ons persoonlijk leven veroorzaakt mede als gevolg van de enorm toegenomen werkdruk en lange werkuren." Dit terwijl we ruim acht maanden een middel hebben om bovengenoemde problemen te minimaliseren en vaak zelfs volledig te voorkomen: vaccineren.

De artsen benadrukken dat er op hen geen roofbouw mag worden gepleegd en dat er zuinig met hen moet worden omgegaan wil men de zorg in dit land continueren.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina