Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • SPD lijkt Duitse verkiezingen nipt te hebben gewonnen

SPD lijkt Duitse verkiezingen nipt te hebben gewonnen

27/09/2021 03:05 - Van onze redactie

Sozialdemokratische Partei Deutschlands (SPD, Sociaaldemocratische Partij van Duitsland) is de oudste politieke partij van Duitsland.

Sozialdemokratische Partei Deutschlands (SPD, Sociaaldemocratische Partij van Duitsland) is de oudste politieke partij van Duitsland. Foto: Wikipedia  

BERLIJN - De sociaaldemocratische SPD lijkt de Bondsdagverkiezingen in Duitsland nipt te hebben gewonnen. Dat meldt de Volkskrant.

Volgens de prognose van tv-zender ZDF zal de SPD van kanselierskandidaat Olaf Scholz 26,0 procent van de stemmen halen, tegenover 24,5 procent voor de CDU/CSU van Armin Laschet. Ook tv-zender ARD verwacht een nipte winst voor de SPD.

De verkiezingen luiden een nieuw politiek tijdperk in voor Duitsland, omdat Merkel vertrekt en de Grote Coalitie van SPD en CDU/CSU vrijwel zeker niet wordt voortgezet. Hoewel beide partijen nog steeds over een meerderheid beschikken, voelen zij weinig voor een nieuwe samenwerking. Hoe dan ook scoort de SPD hoger dan bij de Bondsdagverkiezingen van 2017, toen zij 20,5 procent van de stemmen haalde.

De CDU/CSU behaalt juist de slechtste uitslag uit haar geschiedenis, ongeveer 7 procentpunt minder dan vier jaar geleden. Voor de Groenen is de uitslag teleurstellend omdat zij lange tijd op kop lagen in de peilingen, rond 25 procent in mei.

SPD-leider Scholz heeft uitstekend campagne gevoerd. In juli stond hij nog op 15 procent. De blunders van Groenen-lijsttrekker Baerbock en de richtingloze campagne van Laschet hebben hem zeker geholpen, maar Scholz heeft ook slim geopereerd. Hij benadrukte zijn ervaring als minister Financiën en zijn stilistische overeenkomst met de scheidende bondskanselier Angela Merkel: betrouwbaar, niet uit zijn evenwicht te brengen.

Tegelijkertijd nam hij afstand van de CDU door te pleiten voor een socialer Duitsland, met als speerpunt de verhoging van het minimumloon van 9,60 naar 12 euro per uur. Scholz vermeed fouten. Dat hij daardoor in toespraken en debatten erg op de vlakte bleef, vergaven de kiezers hem blijkbaar.-. Volkskrant.nl

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina