Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Cocaïnesmokkel

COMMENTAAR: Cocaïnesmokkel

23/09/2021 12:00

COMMENTAAR: Cocaïnesmokkel

 

DE COCAÏNESMOKKEL NAAR het buitenland, vooral Nederland, gaat onverstoorbaar door. De onderschepping vorige week van maar liefst 4.022 kilo van het witte goud in de Rotterdamse haven, is het bewijs dat smokkelaars nog altijd zeer actief zijn. De partij, die verstopt zat in een houtcontainer uit Suriname, had een waarde van maar liefst 301 miljoen euro. Algemeen wordt aangenomen dat voor iedere kilo die wordt onderschept, er tien kilo wel op de beoogde plaats van bestemming terechtkomt. Douanebazen van de Rotterdamse haven hebben dat de laatste jaren bevestigd en er is geen reden om daar aan te twijfelen.

Niet alleen uit Suriname, maar ook vanuit de meeste Latijns-Amerikaanse landen, worden met grote regelmaat containers vol naar Nederland en ook vooral de haven van Antwerpen in België verscheept. En zolang er vraag is in Europa, zullen hele scheepsladingen vanuit Suriname hun weg naar dat continent blijven vinden. Daar kunnen Surinamers weinig aan doen. Maar het land en sommige van de bewoners helpen maar al te graag mee om het kostbare, maar vernietigende goedje de oceaan over te krijgen. Uiteraard tegen een forse vergoeding.

De kans om in eigen land tegen de lamp te lopen, is vrij klein. Dat is mede te danken aan het deels corrupte opsporingsapparaat. Weliswaar zijn de laatste maanden wat kleinere partijen drugs ontdekt (in bijvoorbeeld containers te Nieuwe Haven of in gestrande vliegtuigjes in de jungle), maar meestal worden nauwelijks verdachten opgepakt. En gebeurt dat wel dan gaat het veelal om de kleine loopjongens, de grote vissen blijven als zo vaak buiten schot.

De haven van Rotterdam is één van de grootste in de wereld en handelt jaarlijks miljoenen containers af. Het mag opmerkelijk worden genoemd, maar in de kleine Jules Sedney Nieuwe Haven in Suriname deze zelfde containers er moeiteloos doorheen glippen. Dat betekent dat de douane en Narcoticabrigade hun werk niet goed doen en dat verdient zeker aandacht.

Suriname is door al die drugvangsten in Nederland meermalen op de wereldkaart geplaatst, maar niet zoals deze regering dat zou willen. President Chandrikapersad Santokhi heeft, ook via de Communicatiedienst Suriname, vaker aangegeven dat hij harde klappen zou toebrengen aan drugscriminelen, zoals hij dat destijds ook met redelijk succes heeft gedaan toen hij minister van Justitie en Politie (2005-2010) was. Maar dat blijkt nu voorlopig vooral een wens zolang de vraag van gebruikers blijft en de controle in eigen land een zeef is. Aan de vraag kan het land weinig doen, maar de zeef kan met de juiste mensen en vooral goede wil wel minder lek worden gemaakt.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina