Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Bannafookonde heeft moderne faakapaw

Bannafookonde heeft moderne faakapaw

23/09/2021 05:54 - Samuel Wens

De moderne Faakapaw en het altaar van Bannafookonde.

De moderne Faakapaw en het altaar van Bannafookonde. Foto: dWT  

PARAMARIBO - In het dorp in het Batalibagebied werd zondag bij de herdenking van de Saamaka Daka een 'moderne' offerplaats in gebruik genomen. Volgens Leo Bannafoo is het de tweede keer dat de eeuwenoude Faakapaw wordt gerenoveerd. Tijdens de eerste renovatie werd er een muur van enkele bouwstenen hoog rondom de offerplaats opgetrokken. Nu staat er een compleet 'huis' met dakbedekking.

Het bidden gebeurde vroeger in de open ruimte. De dorpsoudsten die de rituelen uitvoeren, zijn zeer ingenomen met het feit dat ze voortaan op een meer geriefelijke plaats hun taak kunnen uitvoeren.

Bij het stichten van een marrondorp moet er een offerplaats in het centrum worden gebouwd waar tot de 'Gadu konde gaandi', de Almachtige, en voorvaderen wordt gebeden en plengoffers worden gebracht. Bannafoo konde is gesticht tijdens de marronage.

Volgens Bannafoo, secretaris en woordvoerder van de stichting Sport Sociaal en Cultureel Bataliba (SSCB), is de renovatie door zijn organisatie bekostigd. De stichting is in 2016 opgericht en beheert namens het dorpsbestuur de mast van Digicel in het Batalibagebied.

Met de middelen verkregen uit het contract met het telecombedrijf is de renovatie van de Faakapaw gefinancierd. SSCB is van plan om ervoor te zorgen dat ook de Faakapaw van het dorp Baikutu wordt vernieuwd.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina