Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Brokopondo Centrum kampt met structureel watertekort

Brokopondo Centrum kampt met structureel watertekort

22/09/2021 03:30 - Samuel Wens

Brokopondo Centrum kampt met structureel watertekort

 

BROKOPONDO CENTRUM - Bewoners van Brokopondo Centrum klagen, dat er op gezette tijden helemaal geen water uit de kraan komt. Het politiebureau, de politie- en onderwijzerswoningen en de MZ polikliniek krijgen door structurele lekkages geen water. Er is geen druk om het water omhoog te stuwen naar woningen met een verdieping, of naar de hoger gelegen gebouwen op de heuvels.

"Het is aan de mensen zelf te wijten", benadrukt Clifton Linga, hoofd Technische dienst van de Surinaamse Waterleiding Maatschappij (SWM) en waarnemend leidinggevende van de sectie Binnenland. "Als het waterleidingsysteem niet gereguleerd wordt en er niet voor het water wordt betaald, zullen de huishoudens van Brokopondo Centrum blijven klagen", stelt hij. Volgens hem gaat de lokale bevolking namelijk onzorgvuldig om met het water en zijn er veel lekkages aan huisaansluitingen.

"Ze hebben hun woningen niet door erkende installateurs laten installeren", klinkt het afkeurend. Daardoor zijn te smalle waterleidingbuizen gebruikt. De omliggende dorpen Drepada, Balling Sula en Tapuripa zijn aangesloten op het waterleidingnet van Brokopondo Centrum en kampen met dezelfde problemen. Selvieve van Dalen, polihoofd van de Medische Zending in Brokopondo Centrum, beklemtoont dat het watertekort het werk ernstig belemmert. "Vanwege Covid-19 moet je regelmatig de handen wassen en er zijn in ons werk vele handelingen waarvoor water benodigd is", verklaart ze. "Ik zie graag dat dit watertekort op korte termijn wordt opgelost, want zo werken is onhygiënisch en onverantwoordelijk."

Behalve ongemak, kost de huidige situatie de SWM bovendien bergen geld. Met alle gebreken moet de maatschappij toch nog garant staan voor de kwaliteit van het water. "Alleen het testen ervan kost het bedrijf SRD 20.000 per week", schetst Linga. Bovendien kan het best zijn dat het oude waterleidingnet vervangen moet worden. "De materialen deugen niet meer." De dorpelingen willen overigens niet zonder meer tot betaling overgaan. "Als de situatie verbetert en er water uit de kraan komt, zijn wij bereid ervoor te betalen", zegt Ronald Pansa uit Balling Sula.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina