Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Jogi: ‘Vijfhonderd hectare voldoende voor productie zaaizaad’

Jogi: ‘Vijfhonderd hectare voldoende voor productie zaaizaad’

21/09/2021 14:15 - Ivan Cairo

Jogi: ‘Vijfhonderd hectare voldoende voor productie zaaizaad’

Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - De afgelopen dagen zijn veel vraagtekens gerezen met het besluit van de regering om ruim 1300 hectare grond in Nickerie te kopen voor de productie van zaaizaad. Ook coalitielid Mahinder Jogi heeft bedenkingen. Volgens hem is veel minder grond nodig ten behoeve van de zaaizaadproductie. “Als we 500 hectare grond hebben voor zaaizaad zitten we helemaal goed”, zegt de VHP-parlementariër.

Vorige maand nam de regering het besluit om onderhandelingen te beginnen met Surana Landbouwonderneming voor de aankoop van twee grondhuurpercelen van in totaal 1331,673 hectare aan de rechteroever van de Nickerierivier. Zo blijkt uit een missive van 25 augustus van president Chandrikapersad Santokhi.

'Veel te duur'

Het besluit moet worden uitgevoerd door de ministers Prahlad Sewdien van LVV en Armand Achaibersing van Financiën en Planning. In de missive van 25 augustus 2021 staat overigens dat de regering in haar vergadering van woensdag 11 augustus het besluit tot aankoop heeft genomen op basis van een voorstel van de twee ministers "gedateerd 23 augustus 2021". Het terrein met opstallen zou naar verluidt zijn gekocht voor een bedrag van 2.375 miljoen US dollar. "Veel te duur", zegt voormalig assembleelid Rashied Doekhie. Hij vermoedt dat er onfrisse zaken spelen in deze zaak. De grond zou volgens hem totaal ongeschikt zijn voor zaaizaadproductie vanwege de slechte infrastructuur, gebrekkige waterhuishouding door het ontbreken van pompen en verzilting van de bodem.

Onfrisse zaak

Taxateurs die bekend zijn met het areaal schatten de waarde op tussen de 700.000 en 1 miljoen US dollar. Volgens landbouwminister Sewdien is de deal nog niet beklonken. De president zou, aldus de bewindsman, de instructie hebben gegeven de zaak juridisch eerst grondig te onderzoeken voordat de koop wordt geformaliseerd. Zowel politici als andere fronsen hun wenkbrauwen bij deze werkwijze. Volgens Bep-fractieleider Ronny Asabina "stinkt deze case aan alle kanten". "Wanneer je signalen opvangt dat de vicepresident niet op de hoogte hiervan zou zijn en dat het besluit niet op een rvm-meeting is genomen, maar het resultaat is van een regeringsvergadering, geeft het aanleiding om de kluts totaal kwijt te raken", reageert de Bep-fractieleider.

Adron

Jogi zegt nog bezig te zijn met zijn onderzoek wat er precies aan de hand is in deze kwestie. Hij vindt evenwel dat de regering eerst de arealen in de Prins Bernhardpolder volledig moet inzaaien om zaaizaad te produceren. Dat is nog niet het geval. Pas daarna zou eventueel het productieareaal uitgebreid dienen te worden. Daarnaast zal het rijstonderzoeksinstituut, Adron, versterkt dienen te worden en zal ook het productieareaal van de totale rijstsector vergroot moeten worden. Pas dan is het volgens hem plausibel om de zaaizaadproductie te verhogen.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina