Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Marcel Pinas en Akese Paitoe geëerd

Hoogste marrononderscheiding voor Marcel Pinas en Akese Paitoe

21/09/2021 05:51 - Van onze redactie

Sabanapeti-vertegenwoordiger Kenrich Cairo (r) speldt Marcel Pinas het versiersel op dat hoort bij de onderscheiding.

Sabanapeti-vertegenwoordiger Kenrich Cairo (r) speldt Marcel Pinas het versiersel op dat hoort bij de onderscheiding. Foto: collectie Stichting Sabanapeti  

PARAMARIBO - Twee mannen zijn in aanmerking gekomen voor de hoogste Marrononderscheiding, de Gaanman Gazon Matodja Award. Zondag is de prijs toegekend aan Marcel Pinas en Akese Paitoe. Daarmee schaart het tweetal zich in de rij remarquabele mensen die de prijs eerder in ontvangst mochten nemen. Daartoe behoren onder andere oud-president Ronald Venetiaan, botanicus Frits van Troon, dichter Celestine Raalte en cultuurkenner Wilgo Baarn.

Stichting Sabanapeti stelde in 1996 de award in en vernoemde die naar de gezaghebbende, tot dan toe oudste en langstzittende gaanman van de Marrons van Suriname, gaanman Gazon Matodja (1904-2011). In 2000 behoorde die leider trouwens tot de allereersten die de award ontvingen. De prijs wordt toegekend aan personen en instellingen die zich voor de Surinaamse samenleving in het algemeen en de Marronsamenleving in het bijzonder op een duidelijk zichtbare wijze verdienstelijk maakten.

Pinas kreeg het versiersel behorende bij zijn award, na de toespraak en felicitatieboodschap van stichtingsvoorzitter André Pakosie.opgespeld door Kenrich Cairo. De laatste is vertegenwoordiger van stichting Sabanapeti in Suriname. Mede awardwinnaar Paitoe kon om persoonlijke redenen niet aanwezig zijn bij de uitreiking. Hij ontvangt zijn prijs op een andere dag.

Paitoe zet zich al vanaf de jaren zestig in voor de voetbalsport in Suriname. Hij richtte de voetbalvereniging Santa Cruz op voor Marrons in Paramaribo en zette zich in die jaren in voor het ontwikkelen van voetbaltalenten onder de Marronjeugd in Paramaribo en omstreken. Mede dankzij Akese Paitoe voetballen Marrons nu in hooggekwalificeerde voetbalverenigingen.

Pinas maakt zich nationaal en internationaal verdienstelijk op het gebied van de beeldende kunst. Hij ontwikkelde een eigen manier om de verschillende culturele aspecten van de Marrons waardig tot uitdrukking te brengen in zijn werken. Zijn inzet op het gebied van capaciteitsversterking en jeugdontwikkeling in Marowijne maken hem ook uitzonderlijk, schrijft Stichting Sabanapeti in een persbericht. Pinas is ook de motor achter het Moengo-festival. "Marcel Pinas is een gedreven kunstenaar, die het traditionele verleden van de Marrons weet te verbinden met het moderne heden."

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina