Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Bewoners en bestuursdienst onverantwoordelijk'

'Bewoners en bestuursdienst onverantwoordelijk'

15/09/2021 06:04 - Samuel Wens

'Bewoners en bestuursdienst onverantwoordelijk'

Het overleg vorige week vrijdag tussen diverse actoren in district Brokopondo. Foto: BIC Brokopondo  

PARAMARIBO - Districtscommissaris (dc) Ludwig Mendelzoon van Brokopondo verwijt de mensen in zijn district onverantwoordelijk gedrag. Bij het testen op Covid-19 door de Medische Zending tussen 27 augustus en 9 september bleken 41 van de 83 burgers positief. Dat is bijna 50 procent. "Het is aan het gedrag van de mensen te wijten dat Covid-19 in het district is toegenomen. Twee dorpsgemeenschappen hebben twintig geïnfecteerden", stelt de burgervader.

Hij beklaagt zich erover dat zelfs overheidsfunctionarissen, die moeten toezien op naleving van de wet Burgerlijke Uitzonderingstoestand de vele feesten in de verschillende dorpen niet melden. Mendelzoon verwijt zowel zijn bestuursambtenaren als de zonen van Hermandad laksheid. "Zij wonen in de dorpen en zijn bekend met de dansfeesten die worden georganiseerd, ze hebben er nimmer één gemeld bij het Quick Response Team (QRT) van het district", klaagt hij. Het QRT, dat erop moet toezien dat de Covid-19-maatregelen worden gehandhaafd, is ook bevoegd sancties en boetes op te leggen. Het team is in oktober vorig jaar in het leven geroepen.

Verno Pryor voerde als districtscommissaris vijf jaar (2007-2012) het beheer over district Brokopondo. Hij vindt dat Mendelzoon de bevoegdheid heeft om de situatie te keren. "Hij moet zijn werkarmen en de politie ter verantwoording roepen als achteraf blijkt dat zij zaken niet doorbrieven", reageert Pryor op de opmerking van Mendelzoon dat functionarissen dorpsfeesten niet doorgeven. "Uiteindelijk is hij eindverantwoordelijke en de bewaker van orde en rust."

Naast het feit dat niet wordt gemeld als er feesten zijn, bemoeilijkt de structurele onderbezetting ook het optreden van de politie bij overtredingen van de coronamaatregelen. Mendelzoon: "Ik besef dat alleen een gezamenlijke aanpak soelaas kan bieden in de strijd tegen Covid-19. Vorige week vrijdag is er een vruchtbaar overleg op het commissariaat geweest tussen de belangengroepen in mijn district: de politie, de Medische Zending en de bestuursdienst. Als wij de handen in mekaar slaan zullen wij kunnen overwinnen."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina