Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Vakantieschool houdt kinderen recreatief en educatief bezig

Vakantieschool houdt kinderen recreatief en educatief bezig

13/09/2021 17:17 - Arjen Stikvoort

In de open lucht konden kleintjes zich maandag vermaken met sport en spel tijdens de vakantieschool van Rumas.

In de open lucht konden kleintjes zich maandag vermaken met sport en spel tijdens de vakantieschool van Rumas. Foto: Arjen Stikvoort  

PARAMARIBO - "Kinderen moeten in de vakantie niet stilletjes in een hoekje gaan zitten", vindt Emmy Hart, voorzitter van stichting Rumas. "Zij hebben nu meer dan ooit beweging nodig." En daar komt haar organisatie in. Deze week worden dertig kinderen uit de buurt onder toezicht beziggehouden op de vakantieschool van stichting Rumas. "Ze hebben beweging nodig en dit kunnen ze via de vakantieschool op een verantwoorde, begeleidende en veilige manier doen."

Vakdocent Nancy Saridjo van het directoraat Cultuur legt uit dat met wat creativiteit niet alleen de handen worden gebruikt, maar ook de hersenen. "Ze maken een windvanger. De kinderen zien leuke kleuren, garen en tal van andere dingen die ze daarvoor kunnen gebruiken. Dit is iets anders dan hun tablet, waar ze dagelijks mee bezig zijn." Elrosa Dias van zeven amuseert zich. "Thuis is niet zo leuk als hier. Ik zie andere kinderen en vind het heel gezellig."

Menig Surinamer is opgegroeid met de vakantieschool. Kinderen genieten volop van sport, spelletjes, hapjes en drankjes. En soms een verrassing. Ook voor deze kinderen is er een uitstapje gepland. Woensdag zullen zij een bezoekje brengen aan Bosbivak. "Met een echte militaire bus gaan wij met z'n allen uit de stad. Dat is toch exciting voor de kinderen?" vraagt de enthousiaste Hart retorisch.

Parlementariër Patricia Etnel ging als elfjarig meisje ook naar de vakantieschool. "Ik vond die ook heel leuk. Je kwam op Latour in de zaal van Makandra met de kinderen bij elkaar, deed leuke dingen zoals tekenen, spelletjes, dansen en bidden. De overheid moet dit blijven ondersteunen", stelt Etnel. "Als er géén geld voor is, dan maar met andere middelen. Maar de vakantieschool moet altijd open blijven." De NPS-politica was maandag speciale gast op de openingsdag.

Share on Facebook    Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina