Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Strategie mentale hulp wordt veranderd

Strategie mentale hulp wordt veranderd

12/09/2021 12:02 - Amanda Palis

Strategie mentale hulp wordt veranderd

Foto: Paho  

PARAMARIBO - Op basis van resultaten van een klein onderzoek dat Unicef aan het begin van de Covid-19-pandemie heeft uitgevoerd onder adolescenten, is bepaald dat de strategie mentale hulp wordt veranderd. "De adolescenten hebben duidelijk aangegeven dat zij een veilige plek nodig hebben waar zij kunnen praten en dat het een proces is om zich open te kunnen stellen", maakte Unicef-vertegenwoordiger Mahogany Neede kenbaar tijdens een webinar van Social and Mental Health in Suriname (SMHS).

Het onderzoek aan het begin van de corona-uitbraak onderstreepte wat in 2018 al uit cijfers bleek: er is een drastische toename van suïcidegevallen onder jongeren. Er zouden ongeveer zeshonderd zelfmoordpogingen zijn geregistreed bij de Spoedeisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo.

Neede zei dat geïnterviewden tijdens het onderzoek hebben aangegeven dat er een drempel is bij jongeren om toe te geven dat zij hulp nodig hebben. Er zijn op basis van die feedback andere activiteiten uitgevoerd of in de planning om jongeren aan het praten te krijgen.

Uit het onderzoek van de Unicef zijn er mogelijke factoren geconstateerd die kunnen zorgen voor eenzaamheid en depressie bij jongeren sinds de Covid-19-pandemie is gestart. "Gedragsveranderingen zoals te veel slapen, afzonderen van je familie en soms helemaal niet goed in slaap kunnen vallen zijn genoteerd", zegt de Unicef-vertegenwoordiger.

Naast de gesprekken en sessies over mentale gezondheid met jongeren moet er volgens Neede veel meer gebeuren om ze te ondersteunen om mentaal gezond(er) te worden. Ze noemt onder meer een psychosociaal ondersteuningsplatform voor jongeren en versterken en opbouwen van partnerschappen met de ministeries van Volksgezondheid en Onderwijs, Wetenschap en Cultuur om via het onderwijssysteem psychosociale ondersteuning te bieden.

De webinar over depresssie en eenzaamheid werd vrijdagavond gehouden in het kader van de Wereld Suïcidepreventiedag, die jaarlijks op 10 september wordt herdacht. SMHS is een organisatie van psychologiestudenten die via webinars en andere activiteiten bewustwording wil brengen over mentale gezondheid in Suriname.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina