Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Santokhi en Utopia

COMMENTAAR: Santokhi en Utopia

09/09/2021 12:00

COMMENTAAR: Santokhi en Utopia

 

TIJDENS ZIJN WERKBEZOEK aan Nederland is president Chandrikapersad Santokhi woensdag door koning Willem-Alexander ontvangen voor een kort beleefdheidsbezoek. Daarnaast hebben hij en delegatieleden een werklunch gehad met demissionair minister-president Mark Rutte, met wie hij later een persconferentie gaf. Wat daarbij vooral opviel, was dat de president een veel positiever beeld van de economische en financiële situatie van Suriname schetste dan die daadwerkelijk is. Hij sprak zelfs over de crisis in de verleden tijd.

Volgens hem "was" het niet makkelijk om die te beheersen. Er "moest" enorm veel puin worden geruimd en dat is ook gedaan. "In een jaar tijd heeft de regering haar financieel huishouden onder controle met prudent beleid, besparing en aanpak van corruptie." Dus het gaat volgens hem best weer goed met het land.

Echter, de meeste Surinamers zullen de genoemde 'wapenfeiten' niet of nauwelijks herkennen en vragen zich ook af waar het staatshoofd dit positieve beeld op baseert. Er is weliswaar wat financiële rust doordat leningen niet worden terugbetaald en er wordt wat rommel van de vorige regering opgeruimd, maar verder valt er weinig te vieren. Dus om de loftrompet over jezelf te steken, is wel erg voorbarig.

Zelfs de overeenkomst met het IMF, die bijna een jaar geleden volgens Santokhi en zijn minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning al rond had moeten zijn, is er nog steeds niet. Ter herinnering: enkele weken geleden verzekerde Santokhi voor de zoveelste keer dat de goedkeuring er "rond eind augustus" zou komen. Dat bleek opnieuw een (bewust) leugentje, zoals we er al vele van deze regering hebben gehoord.

Zijn optimisme staat behoorlijk haaks op de werkelijke situatie, die de president kennelijk niet wil vertellen aan zijn nieuwe Nederlandse vrienden. Dat mensen hier met een maandloon van soms (omgerekend) slechts 65 euro iedere dag pinaren, terwijl alles steeds duurder wordt: van levensmiddelen tot de zorgverzekering en van brandstof tot stroom en water.

Steeds meer mensen raken aan de bedelstaf, terwijl family & friends van Santokhi en zijn coalitiegenoten met de dag rijker worden. Echter, dat vertelde hij niet tijdens de persconferentie. Hij schetste het beeld van een Utopia, een Suriname zoals we het allemaal zouden willen hebben en waar velen van dromen. Maar als hij komend weekend terugkeert, zal de president weer keihard met beide benen op de grond worden gezet en moet hij (weer) zijn volle aandacht schenken aan de steeds groter wordende problemen in eigen land.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina