Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Moeilijk communiceren met mondkap op'

'Moeilijk communiceren met mondkap op'

06/09/2021 19:52 - Amanda Palis

Henk Kimpoel (l) tijdens een sessie van de Sudobe jaren terug.

Henk Kimpoel (l) tijdens een sessie van de Sudobe jaren terug. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - "De pandemie heeft ons als doven ook getroffen. We moeten allemaal een mondkap op, maar dat is moeilijk voor ons als doven om met elkaar te communiceren." Henk Kimpoel, zelf gehoorgestoord en voorzitter van de stichting Surinaams Dovenbelang (Sudobe), stipt daarmee een punt aan, waar menigeen aan voorbij is gegaan.

Rosita Etnel die voor de Ware Tijd de gebarentaal vertaalt, verduidelijkt wat Kimpoel bedoelt. "Je mimiek en gezichtsuitdrukking zijn heel belangrijk. Daarmee communiceren doven ook en met zo een mondkapje op gaat liplezen moeilijk." De krant woonde zaterdag een discussie bij van de Sudobe in verband met Wereld Dovendag op 25 september. Elk land heeft zijn eigen thema. Suriname heeft gekozen voor 'Gebarentaal en de pandemie'.

Wiren Meghoe, hoofdpersoon in de film 'Wiren', is ook lid van de stichting. Voor hem is het vooral belangrijk dat de samenleving meer leert over de dovencultuur. "Mensen weten niet hoe die werkt en daarmee bedoel ik hoe we leven en alle dagelijkse dingen die we doen." Hij stelt voor dat Garros Poeketi, die ook doof is en werkt bij Villa Zapakara, een presentatie verzorgt. "Garros kan de mensen meenemen bij een rondleiding en duidelijk maken wat wij als doven allemaal kunnen en meemaken."

Poeketi stemt direct in. "Wij zijn ook mensen die normaal willen leven, maar dat lukt niet altijd. Zo is het vinden van een goede baan een grote uitdaging voor veel doven." Hij werkt bij het Zaplab van Villa Zapakara. Etnel: "Hij doet het omdat hij het leuk vindt, krijgt een kleine vergoeding en leeft verder van ondersteuning van zijn ouders en geld dat hij krijgt van de overheid."

Maar dat is volgens Kimpoel bij lange niet genoeg. Een zelfstandig leven is daarmee moeilijk op te bouwen. Zelf werkt hij bij De Surinaamsche Bank. "Ons streven is niet afhankelijk te zijn van de financiële steun die we krijgen van de overheid. Wij willen werken en voor ons zelf kunnen zorgen, maar dat lukt niet eenieder en sommigen al helemaal niet", schetst hij de sombere situatie. Hij wil dat de overheid de doelgroep meer ondersteunt.

Sudobe zet zich al jaren in voor een eigen ruimte om bijvoorbeeld ICT-les aan de leden te geven. "De ruimte die we nu hebben is veel te klein en je kunt er heel weinig in en mee. We willen echt veel doen, maar omdat we geen geld hebben kunnen we geen kant op. We blijven de overheid vragen om ons te helpen aan een ruimte, waarmee we voor een groot deel geholpen zullen zijn", zegt Meghoe.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina