Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Achaibersing niet meer naar Nederland

Achaibersing niet meer naar Nederland

06/09/2021 05:50 - Van onze redactie

Minister Armand Achaibersing blijft thuis.

Minister Armand Achaibersing blijft thuis. Foto: Ministerie Financiën en Planning  

PARAMARIBO - Hoewel bij meerdere momenten onder meer de Communicatiedienst Suriname (CDS) heeft aangegeven dat minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning naar Nederland zou afreizen met de president, is de bewindsman niet meer meegegaan. In een eerste persbericht werd daarover geen woord gerept, maar in de avonduren stelde CDS dat Achaibersing "vanwege het overleg met de vakbonden" niet afreist. Echter, tegen Starnieuws zei de bewindsman dat de agenda van de besprekingen maakt dat hij niet per se noodzakelijk is in Nederland en hij daarom na afstemming met de president heeft afgezien van de reis. Wopke Hoekstra, de Nederlandse minister van Financiën, zit woensdag wel aan tijdens de werklunch.

In een persbericht zondag geeft CDS aan dat president Chandrikapersad Santokhi naar Nederland reist met echtgenote Mellisa en de ministers Albert Ramdin (Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking), Amar Ramadhin (Volksgezondheid) en Kenneth Amoksi (Justitie en Politie). In het voormalig moederland voegt minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij zich bij hen. De delegatie zal tot en met 12 september aan de noordzee vertoeven.

In het schrijven aan de pers wordt aangegeven dat het eerste werkbezoek van Santokhi als staatshoofd aan Nederland geen officieel staatsbezoek is, maar een "politiek werkbezoek". Het staat in het teken van het versterken en verbreden van de bilaterale relatie tussen Nederland en Suriname. Verder bevestigt het de bijzondere historische band tussen beide landen en markeert het het herstel van de goede banden tussen de twee landen.

Santokhi zal zijn opwachting maken bij koning Willem-Alexander en heeft ook een ontmoeting met demissionair premier Mark Rutte, die het staatshoofd al eerder had uitgenodigd voor een bezoek aan Nederland. Dat bezoek kon in februari geen voortgang vinden vanwege de strenge coronamaatregelen die de Nederlandse regering had ingesteld. Het werd uitgesteld tot na de Tweede Kamerverkiezingen. Met het bezoek wordt ook geprobeerd nieuwe kansen te creëren op economisch gebied, veiligheid, infrastructuur, landbouw en gezondheidszorg.

Het overleg met Rutte is woensdag op het ministerie van Algemene Zaken. Tijdens een werklunch zal onder meer worden gesproken over landbouw, de rechtsstaat, het financieel beleid, de buitenlandse politiek en de bestrijding van het coronavirus. Rutte wordt daarbij vergezeld van de ministers Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit), Sigrid Kaag (Buitenlandse Zaken), Wopke Hoekstra (Financiën) en Sander Dekker (Rechtsbescherming).

Tijdens het weekje Holland zal Santokhi in samenspraak met de diaspora verschillende initiatieven opzetten waarbij kennisdeling centraal staat. Donderdag is hij te gast op het Surinaams-Nederlands Business Forum, waarbij ook de Nederlandse minister Thomas de Bruijn (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) aanwezig zal zijn. Op dezelfde dag staat er een bezoek aan het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) op schema.

Het staatshoofd valt, schrijft de CDS, "de diplomatieke eer te beurt om leden van de Eerste en Tweede Kamer toe te spreken en een ontmoeting te hebben met de voorzitters van deze organen binnen de Nederlandse democratie. Deze diplomatieke eer voor buitenlandse staatshoofden wordt zelden verleend". Vrijdag geeft Santokhi de jaarlijkse Anton de Kom-lezing in het Verzetsmuseum in Amsterdam. Zaterdag heeft de Communistische Jongerenbeweging van Nederland (CJB) een brief ingediend met het verzoek de president niet meer te laten spreken

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina