Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: EBS-tarieven

COMMENTAAR: EBS-tarieven

02/09/2021 12:00

COMMENTAAR: EBS-tarieven

 

VEEL MENSEN HEBBEN de afgelopen dagen met meer dan stijgende verbazing gekeken toen bleek wat ze voortaan voor stroom moeten betalen. Natuurlijk, iedereen wist al maanden dat de subsidie zou worden afgebouwd en dat de tarieven fors omhoog zouden gaan. Maar nu het een feit is, moet menigeen toch flink slikken. Je hoeft maar in een rij te gaan staan bij één van de EBS-kantoren om te begrijpen hoe groot en massaal de frustratie is. En dat men zich in veel huishoudens afvraagt hoe men de verhoogde tarieven gaat betalen.

De wijze waarop de nieuwe tarieven zijn berekend en gecommuniceerd met de bevolking, verdient zeker geen schoonheidsprijs. Zelfs nadat de regering enkele maanden geleden onder druk van de bevolking had beloofd de verhogingen nog eens te zullen bekijken, veranderde er niets wezenlijks. De berekening blijft voor de meeste burgers te ingewikkeld. Hoe de nieuwe bedragen tot stand kwamen, is nog even onduidelijk. Ook van de belofte dat zwakke huishoudens zouden worden ontzien, is maar weinig terecht gekomen.

Bij de EBS regent het klachten over de verhoogde tarieven. Wie opheldering vraagt, komt bedrogen uit: zelden krijgt men een duidelijke uitleg over hoe het nieuwe tarief tot stand is gekomen. De EBS moet snel op verantwoorde wijze verandering hierin brengen om de onrust en onvrede in de samenleving de kop in te drukken. Eigenlijk had men daarop vooraf al kunnen anticiperen en een speciaal team moeten instellen om alle vragen naar tevredenheid te beantwoorden. Assembleeleden hebben in een vergadering vorige week de 'moordende tarieven' aangehaald. Ze willen dat bij de regering ter sprake brengen, maar door het parlementaire reces kan dit voorlopig niet.

Minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen vindt niet dat de tarieven hoger zijn dan aangekondigd tijdens de presentaties. Maar er zitten zeker extreme gevallen tussen die om een nadere uitleg vragen. Hij beseft kennelijk niet dat voor sommige gezinnen die voorheen hooguit SRD 80 betaalden en nu opeens SRD 240 moeten ophoesten, de verhoging echt niet op te brengen is. Maar er zijn ook mensen met hun meerdere airco's en zwembad die een verhoging van SRD 1.500 naar SRD 4.000 fluitend kunnen ophoesten.

Als burgers nu meer betalen dan voorheen, betekent het ook dat er meer elektriciteit is verbruikt, zegt de bewindsman ook. Dat zal in sommige gevallen misschien zo zijn, maar Abiamofo kan de bevolking niet wijsmaken dat de meeste huishoudens nu opeens meer verbruiken, juist in de wetenschap dat de tarieven zijn verhoogd. De minister is bereid om de assemblee nader te informeren. Het volk kijkt reikhalzend uit naar zijn uitleg en hoe hij denkt de pijn te verzachten, zoals de regering heeft beloofd.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina