Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • In 'leven blijven' met moordende stroomtarieven

In 'leven blijven' met moordende stroomtarieven

01/09/2021 10:01 - Arjen Stikvoort

In 'leven blijven' met moordende stroomtarieven

 

PARAMARIBO - "Eenieder moet kijken hoe hij in leven kan blijven", zegt voorzitter Raymond Hasnoe van de Vereniging van Surinaamse Winkeliers. Hij waarschuwde jarenlang opeenvolgende regeringen om de energie- en andere nutstarieven niet te verhogen. "Want dan ga je echte problemen krijgen."

Hasnoe voorspelt dat de winkeliers zullen moeten gaan downsizen: minder inkopen, omdat er minder capaciteit is in de vriezers en koelkasten. Sommige supermarkten van Chinese uitbaters hebben al te kennen gegeven te zullen snijden in het personeelsbestand. "Maar weet je wat dat betekent als die mensen zonder inkomen komen te zitten?"

Ook Albert Alleyne, voorzitter van de Consumentenkring Suriname, is niet blij met de abrupte stroomverhogingen. "We pleiten om deze gefaseerd toe te passen, want de winkeliers zullen dit uiteindelijk toch gaan afwentelen op de consument." Alleyne vraagt zich af hoe het mogelijk is dat de EBS de toestemming heeft gekregen van de Economische Autoriteit Suriname om de nieuwe tarieven op deze manier door te voeren. "Ze hebben niet eens die deskundigen om die berekeningen te maken." Daarom roept de voorzitter de regering op om de nieuwe facturen gelijk aan te houden.

EBS en het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen komen met nadere toelichting over de berekeningen en stroomrekeningen, zegt minister Saskia Walden van Economische Zaken, Ondernemersschap en Technologische Innovatie. "Mogelijk ook dat sommige aangepast zullen worden of lager uitkomen dan aanvankelijk aangegeven was." Het ministerie staat open voor oplossingen om de stroomtarieven zo laag mogelijk te houden.

Ondernemer Neville Jasin is eigenaar van New-Isa Indo Oso. Hij kan de stroomrekening nog net opbrengen maar vraagt zich af voor hoe lang nog. "Als horecaondernemer kun je niet bezuinigen op stroom, want je hebt met bederfelijke producten te maken." Hij kan zijn koelings niet uit doen in de avonduren, want dan gaat de kwaliteit van de producten achteruit. "Ik heb geen zin in klagende gasten die zeggen dat het koolzuurgas eruit is."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina