Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: DNA moet faciliteren

COMMENTAAR: DNA moet faciliteren

28/08/2021 12:00

COMMENTAAR: DNA moet faciliteren

 

HET SURINAAMSE PARLEMENT is weer compleet. Nadat Dinotha Vorswijk van de Abop de politieke ladder met enkele stappen tegelijk beklom en minister van Grondbeleid en Bosbeheer werd, moest worden voorzien in vervanging om de Abop-fractie weer voltallig te maken.

Het lid Renet Wahki heeft het lidmaatschap van DNA gisteren aanvaard en is in volledig inheems tooi verschenen. Dat was een mooi moment. Suriname heeft werkelijk een bromki dyari met vele bevolkingsgroepen die allen het recht hebben om vertegenwoordigd te zijn in ons hoogste collega van staat. Het was dan ook een bijzonder moment voor de inheemsen van de Trio gemeenschap in het uiterste zuiden van Suriname. Een hunner in het parlement kan een hele belangrijke stimulans zijn.

Tegelijkertijd is het pijnlijk duidelijk dat veel gewerkt moet worden aan de instituten in het verre binnenland om onze mensen daadwerkelijk in staat te stellen een waardevolle bijdrage te kunnen leveren bij het doen van hun werk in DNA. De debatten in het hoogste college van staat eisen - hoewel het niveau zeer laag is gevallen - een zekere mate van kennis van de Nederlandse taal. Het lezen van wetsvoorstellen in DNA - want dat is een van de belangrijkste taken van DNA-leden - eist ook een bepaalde taalontwikkeling. Het zijn taken die voor veel mensen, die het Nederlands al vrij goed beheersen, een uitdaging zijn.

Daarmee is niet gezegd dat Wahki niet weet hoe een zaak te bepleiten en dat hij niet weet de belangen van het volk over te brengen. Waarschijnlijk kan de man dat binnen zijn gemeenschap als geen ander. En aangezien er in de wetgeving geen vereisten zijn opgenomen voor wat de kwalificaties van DNA-leden betreft, is het wel van belang dat DNA de faciliteiten ter beschikking stelt om haar leden in staat te stellen het beste uit zichzelf te halen. Of dat nu een tolk moet zijn, of een persoonlijke assistent.

Feit is dat als de wet niet beperkt het instituut moet faciliteiten. Het is anders jammer als de motivatie van het nieuwbakken DNA-lid als een kaars uitbrandt omdat hij met al zijn goede voornemens het werk niet aankan en vervalt in wat vele DNA-leden doen; ja-knikken. We hebben daar al voldoende van in Suriname. Daarnaast biedt zijn inzicht DNA een unieke kijk in de noden en omstandigheden van de mensen in het diepe zuiden van Suriname. Een zicht dat regionale organen onvoldoende bieden vanwege allerlei omstandigheden.

De wetgeving biedt iedereen de kans om volksvertegenwoordiger te zijn. Het zou daarom ook goed zijn dat DNA voorziet in de facilitering van leden zodat wel het maximale uit hun potentie gehaald wordt. Het is of het een, of het ander.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina