Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Loonaanpassing EBS niet gefinancierd door toegenomen tarieven

Loonaanpassing EBS niet gefinancierd door toegenomen tarieven

26/08/2021 18:37 - Van onze redactie

Loonaanpassing EBS niet gefinancierd door toegenomen tarieven

 

PARAMARIBO - De directie van de Energiebedrijven Suriname (EBS) betreurt het ten zeerste dat de indruk is ontstaan bij delen van de samenleving dat de meeropbrengsten voor de EBS als gevolg van de toegenomen prijs voor elektriciteit, ten behoeve van haar medewerkers wordt gebruikt. Dat is niet zo, zegt de directie in een persbericht.

De looncorrectie is een terugkerende aangelegenheid binnen de het bedrijf. De grondslag hiervoor is verankerd in de geldende collectieve arbeidsovereenkomst (cao), die is gesloten tussen de directie en de vakbond, de Owos.

Gelet op het moment van de bereikte overeenstemming tussen de directie en de Owos en het moment waarop de nieuwe elektriciteitstarieven zijn doorgevoerd, kan allicht de indruk ontstaan dat de invoering van de reductie van de overheidssubsidie (nieuwe tarieven) mede als grondslag zou dienen voor de looncorrectie. Niets is minder waar, aldus de directie.

Op basis van de geldende regelgeving en op instructie van de overheid worden nieuwe afspraken gemaakt en vastgelegd. In de afgelopen jaren hebben partijen elk jaar nieuwe afspraken gemaakt en vastgelegd als resultaat van de onderhandelingen.

Over het algemeen treden partijen aan het begin van een kalenderjaar in onderhandeling. Om tal van omstandigheden zijn de cao-gesprekken voor dit jaar verlaat aangevangen en hebben partijen dan ook op een later moment een akkoord bereikt.

De overheid heeft bovendien bij de bepaling van de kosten van de EBS de instructie aan het bedrijf gegeven dat alle bijzondere kosten die het bedrijf wenst te maken, uit besparingen moeten worden gehaald "en niet ten koste moge zijn van de verbruikers van elektriciteit". Voor het aangaan van de huidige afspraken tussen de directie en de Owos zijn als zodanig dus de besparingen aangesproken, stelt de leiding van EBS.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina