Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: De Dubai-droom

COMMENTAAR: De Dubai-droom

19/08/2021 14:20

COMMENTAAR: De Dubai-droom

 

DUBAI BLIJFT TOT de verbeelding spreken van Surinaamse politici. Sinds NDP-parlementariër André Misiekaba ooit groots droomde en Suriname zag als het Dubai van de regio, is die gedachte uit veel Surinaamse hoofden nooit verdwenen. Maar het bleef bij een droom, want integendeel is het land alleen maar verder afgegleden.

President Chandrikapersad Santokhi droomt ook graag van grootse dingen, zoals een brug over de beide grensrivieren en een waterstofcentrale te Commewijne. Hoe die projecten betaald moeten worden deert hem niet. En nu droomt ook hij over Dubai, tenminste over de Expo 2020 Dubai die van 1 oktober 2021  tot eind maart 2022 wordt gehouden. Suriname zal daar aan deelnemen.

Deelname kost, rond 2,4 miljoen US dollar, waarvan volgens Ramdin het gastland zo'n 1,5 miljoen US dollar bijdraagt. De eigen inbreng van rond de 900.000 US dollar is al door de Raad van Ministers goedgekeurd. Dat is veel geld maar "de deelname moet niet als een kostenpost worden gezien", benadrukt Ramdin. De uiteindelijke kosten zullen overigens waarschijnlijk aanmerkelijk hoger zijn omdat onder meer de expositieruimte moet worden ingericht en de reis- en verblijfskosten van de Surinaamse participanten.

Aan de expo doen 192 landen mee. Er worden 25 miljoen bezoekers, 5,5 miljoen zakenlieden en 44.000 bedrijven verwacht. "Een uitstekende gelegenheid voor Suriname om zijn fysieke en emotionele producten te tonen", zo probeert Ramdin critici aan boord te krijgen, zonder in te gaan op welke producten precies. Toegegeven: zeker met het oog op de toekomstige olie- en gaswinning ligt het voor de hand dat Suriname op zo'n groot evenement zijn voelhorens uitsteekt. Maar je kunt je ook afvragen of deelname op dit moment wel zinvol is, gezien het feit dat een groot deel van de binnenlandse economie als gevolg van de financiële en coronacrisis nog steeds op zijn gat ligt.

Het is trouwens te hopen dat de Surinaamse delegatie zich beter voorbereid op het bezoek aan Dubai dan tot nu toe is gebeurd bij soortgelijke gelegenheden. In een promotiefilmpje wordt gesteld dat de president een ontmoeting zal hebben met 'de koning van Dubai'. De makers van het filmpje zouden, als ze de moeite hadden genomen om opGooglete speuren, geweten hebben dat Dubai geen koning heeft. Sjeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum is als emir de baas en om dat te benadrukken is hij tevens minister-president en vicepresident. Het is slechts een detail, maar hopelijk niet exemplarisch voor hoe op zaken wordt voorbereid.

Het geld zou beter kunnen worden besteed aan het oplossen van noden van bedrijven en bevolking dan aan zo'n groot showproject, waarvan het zeer onzeker is dat het ook maar iets oplevert. Het is een voorbeeld van groots dromen, terwijl kleine dingen niet eens gerealiseerd kunnen worden.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina