Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Suriname krijgt prominente plek op wereldexpo'

'Suriname krijgt prominente plek op wereldexpo'

16/08/2021 21:21 - Ivan Cairo

'Suriname krijgt prominente plek op wereldexpo'

 

PARAMARIBO - Voor het eerst sinds wordt deelgenomen aan de World Expo zal Suriname bij de eerstvolgende edititie die in Dubai, Verenigde Arabische Emiraten wordt gehouden, een eigen paviljoen hebben. Bovendien krijgt het als groenste land ter wereld de meest prominente plek in het gebied waar het thema 'Duurzaamheid' zal worden uitgedragen.

Met de verwachtte 25 miljoen bezoekers vanaf begin oktober dit jaar tot eind maart volgend jaar zal het land een blikvanger zijn, verzekerde minister Albert Ramdin (Bibis) maandagmiddag tijdens een persconferentie in de Congreshal. Hieruit zal Suriname economisch voordeel moeten halen, zeiden hij en collega Armand Achaibersing van Financiën en Planning.

De World Expo is volgens Achaibersing "een mooie kans" om Suriname internationaal meer bekendheid te geven. De deelname zou een extra impuls kunnen geven om sneller uit de crisis te geraken. Surinames ecologische diversiteit wordt gezien als een belangrijke hulpbron die moet worden ingezet voor de ontwikkeling van het land.

Aan de deelname hangt een prijskaartje van 2.4 miljoen US dollar. Ruim tachtig procent van deze kosten, oftewel 1.5 miljoen US dollar, zal als schenking aan Suriname worden betaald door het gastland. De resterende circa 900.000 US dollar zal Paramaribo zelf moeten ophoesten. Dit bedrag, dat al door de regering is goedgekeurd, moet niet worden gezien als kosten, stelde Achaibersing, maar als een investering. Immers, op termijn zal dit bedrag veelvuldig kunnen worden terugverdiend wanneer internationale bedrijven, die op basis van de kennismaking met Suriname in Dubai, zaken komen doen.

Het streven is ook om de deelneemkosten middels sponsoring en bijdragen van Surinaamse bedrijven die zullen meedoen weer binnen te halen, zeiden de bewindslieden. Hiervoor zijn verschillende pakketten ontwikkeld. Daarnaast komen er bijdragen van internationale organisaties "omdat dit valt onder exportpromotie", aldus Ramdin. Volgens hem zal het door Suriname uit te geven bedrag hierdoor uiteindelijk veel lager uitvallen.

Het paviljoen komt in een zelfstandig pand van twee bouwlagen met een totale vloeroppervlakte van tweehonderd vierkante meter. In het verleden heeft Suriname samen met andere landen in één gezamenlijk paviljoen deelgenomen, waaronder het Caricom-paviljoen. Het is de eerste keer dat elk deelnemend land een zelfstandig paviljoen krijgt toegewezen.

Suriname zal tijdens de expo pronken met zijn rijke historie, multiculturele diversiteit en toeristische potentie, zei minister Albert Jubithana van Transport, Communicaie en Toerisme. Het is nu meer dan ooit noodzakelijk dat het land zelf zijn unieke verhaal aan de wereld vertelt en presenteert. De TCT-minister gaf verder aan dat momenteel een openskiesverdrag met de Verenigde Arabische Emiraten in de maak is.

Een voor Suriname belangrijk moment tijdens de expositie is de Suriname Week die op 27 november begint. President Chandrikapersad Santokhi zal dan in Dubai aanwezig zijn met een delegatie van prominente personen en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven. Ook leiders van andere landen zullen aanwezig zijn. "Wat we willen bereiken is goed netwerken, zakendoen en Suriname op een positieve en duidelijk manier uitdragen, zowel onze fysieke als emotionele rijkdommen", aldus Ramdin.

De deelname van Suriname moet gezien worden tegen de achtergrond van het brengen van herstel en stabiliteit door de regering. Om duurzame groei en ontwikkeling te creëren, is het volgens de bewindsman belangrijk dat er een klimaat wordt geschapen om investeerders aan te trekken. Aan de Dubai World Expo 2020 doen 192 landen mee, zullen 44.000 bedrijven zich presenteren en zijn 5,5 miljoen zakenlieden aanwezig.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen