Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • (Weder) aanleg wegen Zuid-Suriname baart inheemsen zorgen

(Weder) aanleg wegen Zuid-Suriname baart inheemsen zorgen

10/08/2021 08:06 - Euritha Tjan A Way

Kapitein Carlo Lewis van het dorp Apoera zegt niet te zijn geconsulteerd over het wederom aanleggen van de weg naar de Lucierivier.

Kapitein Carlo Lewis van het dorp Apoera zegt niet te zijn geconsulteerd over het wederom aanleggen van de weg naar de Lucierivier. Foto: YouTube  

PARAMARIBO - "Wij zijn van plan de president een brief te schrijven om te vragen wat de bedoeling is met de wegstrekking." Aan het woord is kapitein Carlo Lewis van het dorp Apoera in het westen van Suriname. Hij verwijst naar de wegstrekking die loopt van Kabalebo naar de Lucierivier, de zogenoemde Amatopoweg. De kapitein hoort vaker van grote groepen mensen die de opengestoten weg kiezen om te gaan jagen.

Er is eerder al aan de bel getrokken door activiteiten op deze weg die lange tijd onbegaanbaar was. Zo had granman Asongo Alalaparoe van de Trio-inheemsen die zetelt in Kwamalasamutu jagers weggestuurd van een plek die volgens hem behoort tot het woon- en leefgebied van zijn stam. Hij heeft ongeveer honderd bomen laten omzagen ter hoogte van een plek die Dalbana wordt genoemd en de omgehakte bomen op de weg laten liggen om verkeer onmogelijk te maken. Dat gebeurde augustus vorig jaar.

Ook kapitein Pantaku Ajamaka van Palumeu maakt zich zorgen over een weg die geprojecteerd is om te lopen van Atjoni naar het zuiden langs de Tapanahoni-rivier. Het betreft hier de Noord-Zuidweg die ontwikkeld wordt in het kader van het Initiatief voor infrastructurele Integratie van Zuid-Amerika. Evenals Lewis zegt Ajamaka niet geconsulteerd te zijn voor de (weder) aanleg. "We willen geen weg! Niemand heeft ons iets gemeld. Met een weg weet je niet wat komt. Mensen kunnen onze bossen beschadigen, goud en hout meenemen. Dat willen we niet." Daarmee geven zowel Lewis als Ajamaka aan dat er geen Free Prior and Informed Consent (Fpic) is geweest alvorens plannen te maken tot het weder openstoten van de weg naar de Lucierivier en ook niet over de geprojecteerde weg door het gebied van Palumeu.

Ajamaka uitte zijn bezorgdheid tijdens een training van Amazone Conservation Team vorig maand dat als doel had capaciteitsversterking te verwezenlijken bij de inheemsen zodat zij zelf in staat zijn hun ontwikkelingsdoelen te bepalen en te bepleiten. Dit in het kader van het Amazonia 2.0 project dat als doel heeft inheemsen te sterken op weg naar de volledige erkenning van hun grondenrechten.

De organisatie Conservation International Suriname had in mei van dit jaar samen met de Organisatie van Inheemse Volkeren in Suriname en Stichting Trijana ook een training met de inheemsen met als doel hun onderhandelingstechnieken bij te brengen om zo ook hun eigen zaak te bepleiten.

Naast de weg die geprojecteerd is om te lopen langs het gebied van de inheemsen in het Tapanahonygebied is ook de verlenging van de huidige federale snelweg BR-163 van Brazilië gepland om te lopen richting het zuiden van Suriname.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina