Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Diversiteit koesteren voor ontwikkeling en vooruitgang'

'Diversiteit koesteren voor ontwikkeling en vooruitgang'

09/08/2021 17:17 - Audry Wajwakana

Minister Bronto Somohardjo in gebed na het leggen van een krans.

Minister Bronto Somohardjo in gebed na het leggen van een krans. Foto: Audry Wajwakana  

PARAMARIBO - Stanley Sidoel, oud-Cultuurdirecteur en voormalig voorzitter van de Vereniging Herdenking Javaanse Immigratie (VHJI), heeft maandag opgeroepen tot bezinning bij 131 jaar Javaanse immigratie. Hij deed verder een beroep om de diversiteit in cultuur, religie, etniciteit en opvattingen te koesteren als kracht en bron voor ontwikkeling en vooruitgang.

De VHJI en de Stichting Amazone Markt hebben van de regering dispensatie gehad om respectievelijk 131 jaar Javaanse immigratie en de Dag der Inheemsen maandagochtend in het klein te herdenken. Ook een groep in Mariënburg kreeg dispensatie. Bij de kranslegging in Sana Budaya benadrukte minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken dat de dispensatie is verleend om de culturele verplichtingen voortgang te doen hebben, "niet om te feesten". "Ik wil niet dat er morgen een meme van me wordt gemaakt dat ik onterecht feest."

De bewindsman toonde zich ingenomen met het besluit van de regering. "Want ik wil ook niet dat mijn opa en oma in mijn droom komen en vragen waarom ik geen krans voor ze heb gelegd", grapte Somohardjo nog. De minister was één van de tien genodigden die een krans heeft gelegd bij het Gunungan-monument te Sana Budaya. De VHJI heeft sinds vorig jaar ervoor gekozen om 9 augustus niet alleen te plaatsen in het kader van het gedenken van het verleden en ode te brengen aan de voorouders, maar vooral om hun aanwezigheid in Suriname te vieren.

De VHJI legt de laatste hand aan een jubileumboek in verband met 130 jaar Javaanse immigratie. Ook het documentatiecentrum, dat een plek krijgt in de Soeki Irodikromo-volksacademie, komt dit jaar van de grond. Voor de renovatie is er de afgelopen maanden een fundraising gehouden. Het complex zal volgens Sidoel een facelift krijgen. Hij vroeg daarom aan districtscommissaris Ricardo Bhola van Paramaribo Noordoost om te zorgen voor regulering van de verkoopstand aan de voorkant, omdat die het aanzicht van het complex belemmert.

In de Palmentuin was er in de vroege ochtend een vuurceremonie, waarna het baden in switi watra plaatsvond. De organisatie was in handen van Josien Aloema van de Stichting Amazone Markt, die sinds 2006 de inheemse dag viert in de Palmentuin. Maandag waren bij het officiële gedeelte aanwezig vicepresident Ronnie Brunswijk, minister Albert Jubithana van Transport, Communicatie en Toerisme, Cultuurdirecteur Roseline Daan en waarnemend Vids-voorzitter Jona Gunther. Eenieder die het woord voerde bleef stilstaan bij de Covid-19-pandemie en de inheemse strijd voor erkenning van de grondrechten.

Share on Facebook    Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina