Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Een verrassing die ik niet had zien aankomen'

'Ik hoop dat prestatie Jaïr positieve impuls zal hebben op sport Suriname'

08/08/2021 12:45 - Terence Oosterwolde

Jaïr Tjon En Fa (m) kort na zijn finalerace met voorzitter Ramon Tjon-A-Fat (r) en secretaris-generaal Dennis Mac Donald (l) van het Surinaams Olympisch Comité.

Jaïr Tjon En Fa (m) kort na zijn finalerace met voorzitter Ramon Tjon-A-Fat (r) en secretaris-generaal Dennis Mac Donald (l) van het Surinaams Olympisch Comité.  

PARAMARIBO - "Ik hoop dat dit moment goed is vastgelegd en dat we het resultaat van dit gebeuren zullen merken in de toekomst. Zeer zeker wat Jaïr betreft." Dat zegt Ramon Tjon-A-Fat, voorzitter van het Surinaams Olympisch Comité (SOC), tegen de Ware Tijd in reactie op de vierde plek die baanwielrenner Jaïr Tjon En Fa zondag na middernacht Surinaamse tijd behaalde in de Olympische finale van het onderdeel keirin.

De voorzitter benadrukt "enorm blij" te zijn. "Ik denk samen met mij de hele Surinaamse bevolking dat wij met de kleinste delegatie hier aanwezig op de Olympische Spelen in Tokio deze prestatie hebben kunnen leveren door Jaïr. Hij heeft ons verrast."

Maar Tjon-A-Fat kijkt nu al verder dan alleen de 27-jarige baanwielrenner die debuteerde op het grootste mondiale sporttoernooi in Tokio, Japan. "Ik hoop dat zijn prestatie een positieve impuls zal hebben op het hele sportgebeuren in Suriname, zowel op het niveau van de sporters als van de bestuurders, maar vooral op het niveau van de instanties die bepalend zijn voor de landelijke sport, de overheid dus, in het bijzonder het ministerie van Regionale Ontwikkeling en Sport."

De voorzitter was samen met secretaris-generaal Dennis Mac Donald in de Izu Velodrome getuige van de prestatie van de baanwielrenner. Hij raakt niet uitgesproken over de ervaring. "Jaïr bracht ons steeds, van seconde op seconde, in een groter spanningsveld, een positief en prettig spanningsveld. Op een gegeven moment - toen hij de halve finale behaalde - sprongen we van blijdschap de lucht in, maar tegelijkertijd hoopten we dat hij de finale zou bereiken", deelt Tjon-A-Fat de spannende momenten.

Hij geeft eerlijk toe dat de vierde plaats in de finale "een verrassing is die ik eigenlijk persoonlijk niet had zien zitten". Niet dat Tjon-A-Fat geen geloof had in Tjon En Fa. "Hij behoort natuurlijk tot de wereldtop op zijn favoriete onderdeel, de sprint, maar de keirin is niet zijn specialiteit. De halve finale en finale bereiken was dus al een prestatie op zich, maar dat hij hoog zou doordringen, boven al de geweldige recordhouders, Olympisch zowel wereldrecordhouders die we kennen. Dat hij boven ze zou eindigen, als vierde in de Olympische wereldtop van 2021 ... een verrassing die ik niet had zien aankomen."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina