Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Dit moet nimmer meer plaatsvinden’

‘Dit moet nimmer meer plaatsvinden’

08/08/2021 16:44 - Audry Wajwakana

Minister Krishna Mathoera heeft een krans gelegd bij het monument voor gesneuvelde soldaten van de Binnenlandse Oorlog.

Minister Krishna Mathoera heeft een krans gelegd bij het monument voor gesneuvelde soldaten van de Binnenlandse Oorlog.  

PARAMARIBO - “Dit moet nooit en nimmer meer plaatsvinden.” Deze oproep deden velen zondag bij de herdenkingsbijeenkomst bij het Monument ter Ere van de Gesneuvelde Militairen van het Binnenlands Conflict, aan de Gravenberchstraat. De ceremonie werd onder meer bijgewoond door minister van Defensie Krishna Mathoera, waarnemend bevelhebber Henri van Axeldongen, verschillende officieren van het Nationaal Leger en ex-militairen die tijdens dit binnenlands conflict van 1986 tot 1992 hebben gestreden.

Mathoera noemt de gesneuvelde militairen helden. "Zij verdienen deze ode en respect, omdat ze voor land en volk hebben gestreden. We moeten dit blijven doen, omdat elke samenleving kracht put uit haar helden. Als er geen helden waren, zouden we niet kunnen strijden tegen onrecht", hield Mathoera de aanwezigen voor.

Na gebruikelijk een minuut stilte werden de namen van de 72 gesneuvelde militairen een voor een door een militair opgelezen. Deze herdenking vindt jaarlijks op 8 augustus plaats, de datum waarop het Vredesakkoord in 1992 werd getekend. Zij is bedoeld als eerbetoon aan de gesneuvelden voor hun moed en het geven van hun hoogste goed - het leven - bij de bescherming van de natie. Het biedt ook de gelegenheid aan de nabestaanden en kameraden om de gesneuvelde militairen gezamenlijk te herdenken en zo het verwerkingsproces van hun dierbaren op meer dan een adequate wijze door te maken.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina