Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Wintirituelen in opvoeding Afro-Surinaamse gezinnen

Wintirituelen in opvoeding Afro-Surinaamse gezinnen

03/08/2021 08:06 - Audry Wajwakana

Wintirituelen in opvoeding Afro-Surinaamse gezinnen

 

PARAMARIBO - Het aanleren van een kind over een bepaalde trefu (treef) is één van de rituelen die het meest voorkomt binnen de wintireligie. Giovanni Robinson, voorzitter van Naks Wan Rutu en docent/coach van de Kangoeroe High School, deed voor zijn afstuderen aan de opleiding Pedagogiek bij het Instituut voor de Opleiding van Leraren (IOL) onderzoek naar de invloed van de wintireligie op de opvoeding van kinderen binnen Afro-Surinaamse gezinnen.

Achttien procent van de respondenten gaf aan dat winti hun religie is, de rest belijdt het christelijke geloof. Toch bleek uit Robinson's onderzoek dat ook de christenen handelingen doen die horen bij de wintireligie. "Dit gebeurt zowel bewust als onbewust. Er worden rituelen uitgevoerd die invloed hebben op de gezondheid van het kind", vertekt hij.

De rituelen die het meest voorkomen binnen de wintireligie zijn in volgorde het houden van trefu, seri fu a pikin en de wasi fu na bere. "Ondanks dat men aangeeft dat men christen is, doet men deze winti gerelateerde handelingen, omdat ze ervan uitgaan dat als het niet gebeurt het negatieve gevolgen zal hebben op de gezondheid van het kind."

Robinson wil met zijn onderzoek dat de opvoedingsceremoniën, die langzaam aan het verwateren zijn,  op papier komen te staan. De rituelen zijn momenteel heel summier geschreven. Daarom is de volgende stap ze zoveel mogelijk uit te schrijven, zodat de informatie beschikbaar is voor eenieder die er naar op zoek is.

Robinson verkreeg de graad bachelor in education. Vanaf 4 augustus is de scriptie van Robinson in het Naks EuFrie Documentatiecentrum. Samen met de leiding wil hij ook gaan kijken als er lezingen of discussiebijeenkomsten over het onderwerp kunnen worden georganiseerd.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina