Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Het persoonlijke van personal training

Het persoonlijke van personal training

03/08/2021 10:03 - Christio Wijnhard

Het persoonlijke van personal training

 

PARAMARIBO - "Er is een verschil tussen iemand aanraken en iemand betasten." Dat is de reactie van personal trainer Nicolai Kamit op de vraag of zo iemand zijn of haar klant bijvoorbeeld mag aanraken. Personal training is in opmars, maar aan de veelal positieve effecten, is er ook een negatieve rand. Soms wordt het namelijk wel veels te persoonlijk.

Persoonlijke aandacht is waar het om draait bij personal training, maar hoe ver gaat die persoonlijke touch, zowel mentaal als fysiek? Moet een trainer zijn of haar klant aanraken? Of heel dichtbij staan om een oefening uit te leggen? Is personal space de grens bij personal training?

De personal trainers Preshant Autar, Nance Lie Atjam, Sahiesta Sadhoe en Kamit zeggen elk dat aanraken functioneel moet zijn. Autar: "Indien ik iemand moet aanraken, doe ik dat met twee vingers. Je tikt alleen, je grijpt niet vast. En ik zorg ervoor dat het altijd in het zicht is van anderen. Nooit in een verlaten hoek van de gym."

Lie Atjam stelt dat aanraken niet altijd nodig is. "Maar wanneer dat moet omdat je degene wil corrigeren, dan kun je het beste even toestemming vragen of aangeven dat je die persoon aan zal raken."

Een duidelijke grens trekken de trainers bij ander lichamelijk contact. Er dient nooit sprake te zijn van seksueel contact tussen trainer en klant. Lie Atjam, die gespecialiseerd is in personal training en voeding, vertelt dat ze weleens opmerkt dat collega's die grens overschrijden. "Het zorgt voor ongemakkelijke situaties."

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina