Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Ontslag Gorré

COMMENTAAR: Ontslag Gorré

02/08/2021 12:00

COMMENTAAR: Ontslag Gorré

 

HET ONTSLAG VAN bondscoach Dean Gorré van de nationale voetbalselectie komt niet als een verrassing. Tijdens het verblijf van Natio in de Verenigde Staten voor de Gold Cup ontstond ruzie tussen hem en voorzitter John Krishnadath van de Surinaamse Voetbalbond (SVB). Gorré zou zonder diens toestemming met SLM hebben afgesproken naderhand een ticket te regelen voor doelman Claidel Kohinor, die niet met de delegatie was afgereisd door besmetting met Covid-19. De SVB-voorzitter sprak van "eigenmachtig optreden" en werd daar boos over. Gorré zou toen hebben gedreigd meteen op te stappen, waar Krishnadath geen moeite mee had. De technische staf zou zich achter de coach hebben gesteld. De ruzie is enkele uren later "uitgepraat".

In een zwakke, ongefundeerde verklaring volstaat het SVB-bestuur met de mededeling dat om "moverende" redenen de bondscoach is ontslagen. Die redenen zijn niet exact aangegeven. Intussen heeft SVB-ondervoorzitter Dayasankar Mathoera in een nadere toelichting tegen de Ware Tijd gezegd dat Gorré de gestelde doelen niet heeft gehaald. "Onder hem zijn we bij twee WK-kwalificatievoorrondes niet verder gekomen dan de eerste ronde."

Surinaamse deskundigen hebben gewaarschuwd tegen de overschatting en gesteld dat Canada de enige graadmeter was. En precies daar eindigde het Qatar-avontuur (4-0). Ook was de ambitie dat Suriname tijdens de Gold Cup in de top vier zou eindigen, maar ook dat is mislukt. Het bestuur heeft Gorré als de verlosser binnengehaald, maar door hem nu voor wanprestatie te ontslaan geeft de SVB aan op het verkeerde paard te hebben gewed. Met de nadere toelichting van Mathoera is meer licht geworpen op de zaak. Langer handhaven van de bondscoach zou een financiële strop zijn voor de bond omdat er geen toernooien op korte termijn in het vooruitzicht zijn.

Een andere opmerkelijke uitspraak van Mathoera is dat de inzichten van SVB-technisch directeur Bies Kali en andere deskundigen verschillen met die van de bondscoach. Verschil van inzicht mag, maar de vraag is wie de verantwoordelijkheid heeft over de selectie: de coach of de technisch directeur? Schokkend is de mededeling van de ondervoorzitter dat tijdens de Gold Cup spelers zouden hebben gezegd niet verder te willen onder Gorré. Als dat klopt, moet het dan een zootje zijn geweest, terwijl de jongens er stonden om het Surinaamse belang te dienen.

De SVB wil doorgaan met diasporaspelers omdat zij voor Suriname willen uitkomen en ook de Surinaamse nationaliteit hebben geaccepteerd. Doorgaan met hen is alleen zinvol als zij geen verplichtingen hebben die strijdig zijn aan het Surinaamse belang. Nagegaan moet worden wanneer zij wel en/of niet beschikbaar zijn. Grondige evaluatie is nodig wat goed is geweest aan het traject met spelers buiten Suriname en welke verbeterpunten noodzakelijk zijn.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina