Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • IMF wacht op bilaterale financieringsgaranties Suriname

IMF wacht op bilaterale financieringsgaranties Suriname

29/07/2021 19:21 - Ivan Cairo

Minister Armand Achaibersing donderdagavond in De Nationale Assemblee. Hij hield het parlement voor dat de IMF-directie nog geen besluit heeft genomen over de ondersteuning aan Suriname.

Minister Armand Achaibersing donderdagavond in De Nationale Assemblee. Hij hield het parlement voor dat de IMF-directie nog geen besluit heeft genomen over de ondersteuning aan Suriname.  

PARAMARIBO - De IMF-directie heeft donderdag geen besluit genomen over de driejarige financieringsfaciliteit die op technisch niveau met Suriname is overeengekomen. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft de financieringsgaranties van bilaterale partners bij wie Suriname grote schulden heeft nog niet, hoewel Paramaribo de vereiste prior actions al heeft afgerond. De prior actions houden in dat economische en begrotingshervormingen worden doorgevoerd.

"Het verkrijgen van de financieringsgaranties van belangrijke internationale bilaterale partners bevindt zich nu in de eindfase. Deze garanties zijn nodig voor de Executive Board van het IMF om het programma formeel goed te keuren en de afgesproken fondsen vrij te maken", hield financiënminister Armand Achaibersing De Nationale Assemblee donderdagavond voor. De IMF-Board-meeting over de goedkeuring van de technische overeenkomst met Suriname vindt plaats na het zomerreces en dat is september aanstaande.

Een andere belangrijke ontwikkeling is dat de afgelopen maanden de economie behoorlijk is aangesterkt, zei Achaibersing. Dat moet worden meegenomen in het programma, omdat de financieringsbehoefte minder stringent zal zijn dan het geval was bij het bereiken van de staff-level agreement in april. Minister Albert Ramdin meldt, dat ook de bilaterale crediteuren op de hoogte zijn dat al hetgeen noodzakelijk is voor de goedkeuring van het programma, door de regering van Suriname is uitgevoerd.

De besprekingen met de Paris Club, China en India gaan door en er wordt, aldus Ramdin, goede vooruitgang geboekt. Achabersing citeerde IMF-baas Kristalina Georgieva, die de regering prees voor de vorderingen die de afgelopen maanden zijn geboekt. "De regering van president Chan Santokhi heeft een zeer moeilijke economische situatie geërfd. De afgelopen weken hebben de Surinaamse autoriteiten belangrijke vooruitgang geboekt in het implementeren van een herstelplan van eigen bodem. Wij zijn gecommitteerd om de komende weken hard te werken om te zorgen dat het verzoek om een arrangement spoedig aan de IMF Executive Board ter overweging kan worden voorgelegd", zegt ze.

De IMF-ondersteuning bedraagt US 690 miljoen dollar verspreid over een periode van drie jaar. Dit bedrag is bedoeld voor de ondersteuning van de waarde van de Surinaamse munt en de versterking en herkapitalisatie van de Centrale Bank van Suriname. De IMF-middelen zijn niet bedoeld voor uitgaven zoals salarissen en subsidies. Dergelijke uitgaven vinden, volgens de regering, normaal plaats vanuit de daarvoor gereserveerde begrotingsmiddelen en deze zijn gegarandeerd. Ook het pakket aan sociale voorzieningen wordt vanuit de begroting en eigen besparingen gefinancierd.

Met het IMF zullen ook de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank, de Caribische Ontwikkelingsbank en de Wereldbank hun financiële en technische ondersteuning geven met ongeveer een even groot bedrag van US 690 miljoen dollar aan de begroting en andere economische hervormingen. Het is de verwachting van de regering dat door deze omvangrijke crisisbestrijdingsmaatregelen de noodlijdende nationale economie weer zal herstellen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina