Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • IMF-directie stemt in september over steunpakket Suriname

IMF-directie stemt in september over steunpakket Suriname

29/07/2021 17:00 - Ivan Cairo

IMF-directie stemt in september over steunpakket Suriname

 

PARAMARIBO - De Executive Board van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft zich gebogen over de overeenkomst met Suriname en stemt naar de Ware Tijd verneemt pas in september over de extended fund facility aan Suriname die in april met de technische staf van het instituut is overeengekomen. Partijen hebben toen overeenstemming bereikt over een steunpakket van US 690 miljoen dollar verspreid over drie jaar.

Onlangs zei president Chandrikapersad Santokhi tijdens een interview met de krant dat de IMF-directie eind deze maand zich zou buigen over het programma met Suriname en verwachtte hij een goedkeuring. Hij gaf aan de regering de afgelopen periode heeft gelobbied bij de Nederland, de VS en China om tijdens de directievergadering hun zegen te geven aan het steunpakket. De ondersteuning zou zijn toegezegd.

Van regeringszijde kon de dWT-redactie vooralsnog niet vernemen welke invloed het uitstel van de besluitvorming van het IMF zal hebben op de uitvoering van het herstelprogramma die al is aangevangen. Naar verluidt komt het IMF later op de dag uit met een verklaring. Met de steun van het IMF verwacht de regering de komende twee jaar succesvol haar economisch herstelprogramma gekoppeld aan een sociaal vangnet uit te voeren.

Op 29 april maakte het IMF bekend dat ze een staff-level agreement met de Surinaamse autoriteiten had bereikt. Aangegeven werd dat in reactie op een verzoek van de regering van Suriname een missie van het IMF onder leiding van Ali Alichi virtuele bijeenkomsten had gehouden om de financiële steun van het IMF voor het economische hervormingsprogramma van de regering te bespreken.

"Ik ben verheugd aan te kondigen dat het IMF-personeel beleidsbesprekingen met de autoriteiten heeft afgerond en een akkoord heeft bereikt over een nieuw middellangetermijnprogramma dat kan worden ondersteund door IMF-middelen van 472,8 miljoen SDR -ongeveer 690 Amerikaanse miljoen dollar- in het kader van de uitgebreide fondsfaciliteit (EFF) met een looptijd van 36 maanden, in de periode 2021-2024".

Indien goedgekeurd door de directie van het IMF, zou SDR 39,4 miljoen -ongeveer 57,5 miljoen US dollar- onmiddellijk beschikbaar zijn. De technische staf van het IMF verwacht dat directie van het IMF goedkeuring van deze overeenkomst zal overwegen, na de volledige implementatie van een reeks belangrijke beleidsmaatregelen door de autoriteiten en na ontvangst van de nodige financieringsgaranties.

 

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina