Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Consumentenprijzen met 10,8 procent gestegen

Consumentenprijzen met 10,8 procent gestegen

29/07/2021 02:02 - Van onze redactie

Consumentenprijzen met 10,8 procent gestegen

 

PARAMARIBO - De consumentenprijzen zijn in juni met 10,8 procent gestegen in vergelijking met mei. Worden de prijzen van juni dit jaar en juni 2020 naast elkaar gelegd dan is er volgens het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) sprake van een stijging van 54 procent.

Het ABS heeft woensdagmiddag de consumentenprijsindexcijfers en inflatie over juni 2021 gepresenteerd. Benadrukt wordt dat het gaat om prijzen opgenomen tussen 1 en 30 juni 2021 en dat het voorlopige cijfers betreft. De consumentenprijsindex (CPI) is een maat voor de gemiddelde verandering in de prijs van een naar kwaliteit en kwantiteit vast pakket aan goederen en diensten bestemd voor consumptieve doeleinden.

In Surinames CPI-pakket zitten 316 items en prijsopnames worden verricht bij ongeveer 630 meetpunten in stad en district, te weten Paramaribo en Wanica (bij circa 170 meetpunten), Nickerie inclusief Wageningen (115), Coronie en Saramacca (105), Commewijne (120) en Para (120). Op 24 augustus wordt de CPI voor juli bekendgemaakt.

Volgens voorlopige cijfers van het ABS zijn de gemiddelde prijzen in de bouw met 24,6 procent gestegen als het tweede kwartaal van dit jaar wordt vergeleken met het eerste. Als de prijzen van het tweede kwartaal van dit jaar naast die van dezelfde periode van 2020 worden gezet, dan is er een stijging van 59,4 procent. Op 27 oktober wordt de Bouwprijsindex (BPI) voor het derde kwartaal gepresenteerd.

De BPI is een maat voor de gemiddelde verandering in een vast pakket van goederen en diensten voor bouwwerkzaamheden. Het gaat om huizenbouw, utiliteitsbouw en civieltechnische werken. Er zitten 107 items - verdeeld over zestien hoofdgroepen - in Surinames BPI-pakket en prijsopnames worden verricht in hoofdstad Paramaribo en district Wanica bij ongeveer vijftig meetpunten.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina