Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Welles-nietesspel over directeurschap Maaltie Sardjoe

Consternatie en verwarring rond directeurschap Maaltie Sardjoe bij BGVS

29/07/2021 00:00 - Wilfred Leeuwin

Het leek woensdag een welles-nietesspel rond Maaltie Sardjoe: volgens de regering was zij de nieuwe directeur van de BGVS, volgens de rvc niet.

Het leek woensdag een welles-nietesspel rond Maaltie Sardjoe: volgens de regering was zij de nieuwe directeur van de BGVS, volgens de rvc niet. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Er is woensdagavond verwarring ontstaan rond de benoeming van Maaltie Sardjoe als de nieuwe directeur van het Bedrijf Geneesmiddelenvoorziening Suriname (BGVS). Er kwam namelijk een brief van president-commissaris Wilfred Balraadjsing in de publiciteit dat onderdirecteur Commerciële Zaken Bianca Gorlitz per 28 juli door de raad van commissarissen is belast met de tijdelijke waarneming als directeur. Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid zegt tegen de Ware Tijd dat daar niets van klopt en dat Sardjoe de nieuwe directeur is. De bewindsman verwijst daarbij ook naar een persbericht van de Communicatiedienst Suriname van woensdag in de vooravond, waarin staat dat Sardjoe de nieuwe directeur is.

De Ware Tijd vroeg zowel de minister als de president-commissaris hoe het kan dat na een officiële brief van de minister namens de regering en het CDS-persbericht er op 28 juli toch een brief de deur is uitgegaan waarin de president-commissaris Gorlitz aanwijst als de nieuwe directeur. Dit, nota bene twee dagen nadat Ramadhin, Ryan de Gama maandag heeft ontheven uit die functie en Sardjoe heeft aangesteld. Overigens, de ontheffing van De Gama zou een besluit zijn geweest van de regering samen met de raad van commissarissen bij het BGVS. Dit regeringsbesluit zou al op 21 juli zijn genomen. De Gama werd op 26 juli ontheven.

Balraadjsing bevestigt de brief die voor verwarring heeft gezorgd inderdaad te hebben geschreven. "Het was niet de bedoeling dat die brief in de publiciteit kwam. Het is een intern besluit dat wij als raad hebben genomen omdat er enkele dringende diensten van buiten naar binnen gedaan moeten worden bij onder andere, de douane voor inklaringen en bij andere autoriteiten. Vandaar ook dat de brief niet aan iemand is gericht", verklaart de president-commissaris.

Aanstelling Gorlitz BGVS

Volgens hem zijn er geen problemen tussen de raad en de regering omtrent de aanstelling van Sardjoe. Vóór het gesprek met Balraadjsing liet minister Ramadhin weten niets van de brief van de rvc te weten. De bewindsman zou wel natrekken als het om een fake brief gaat. Volgens Balraadjsing is dat dus niet het geval en zou hij die brief wel hebben geschreven, maar niet met de bedoeling tegen het besluit van de regering in te gaan.

In het bericht van de CDS staat dat het BGVS in grote problemen verkeert, waarbij er een groot financieel tekort is ontstaan als gevolg van het niet naleven van gemaakte afspraken door het ministerie van Financiën in november 2019. Door het niet tijdig beschikbaar stellen van financiële middelen is er een financieringstekort ontstaan, dat invloed heeft gehad op de bedrijfsvoering.

Onder meer heeft de bevoorrading van medicamenten niet tijdig plaatsgevonden. De huidige regering heeft zich gecommitteerd aan het oplossen van het medicamentenvraagstuk en is al gestart met het inlopen van het financieringstekort. Tot woensdag is bijkans twee miljoen euro ingelopen aan bestellingen van medicamenten.

In het CDS-bericht staat ook dat met het aantreden van Sardjoe als leidinggevende binnen BGVS gelijk de beëindiging van haar periode als directeur van de stichting RGD is ingezet. Er zou op haar een beroep zijn gedaan om de relatie met de diverse stakeholders in de farmaceutische keten te verbeteren en samen met de rvc te komen tot structurele oplossingen voor vele problemen in deze branche binnen de gezondheidszorg.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina