Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Haïtiaanse landbouwers bij dc Saramacca

Haïtiaanse landbouwers kloppen aan bij dc Saramacca

26/07/2021 17:24 - Van onze redactie

Een vertegenwoordiging van de ongeveer 150 Haïtiaanse boeren heeft zondag een gesprek gehad met dc Bansi-Durga van Saramacca.

Een vertegenwoordiging van de ongeveer 150 Haïtiaanse boeren heeft zondag een gesprek gehad met dc Bansi-Durga van Saramacca.  

PARAMARIBO - De ongeveer 150 Haïtianen die in Saramcca aan landbouw doen, hebben een luisterend oor gevonden bij districtscommissaris Sherin Bansi-Durga. Bij zijn bezoek aan het district op 19 juli in verband met de vergadering van de Agrarische Adviesraad heeft minister Prahlad Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij de burgermoeder ook gevraagd de Haïtiaanse boeren volledig te betrekken bij het te voeren beleid. Van die groep zal er een vertegenwoordiger worden opgenomen in de adviesraad.

De initiatiefgroep onder leiding van Manicel Simon heeft zondag een ontmoeting gehad met Bansi-Durga en VHP-parlementariër Radjendrekoemar Debie. Gesproken is onder meer over de problemen die de landbouwers dagelijks ondervinden. Zo ontberen ze elke vorm van voorlichting. De dc heeft hen alle steun toegezegd.

De Haïtiaanse landbouwers zijn voltijds bezig met het verbouwen van groenten en aardvruchten in het district. De meeste van hen werken op percelen die zij hebben gehuurd van Surinamers of in partnerschap met de perceelhouders. Doordat ze geen Surinaamse nationaliteit hebben, kunnen ze niet in aanmerking komen voor eigen grond.

Frannses Horacius, woordvoerder van de Haïtianen, hekelde het feit dat een politicus hen in het openbaar heeft uitgemaakt voor profiteurs. Hij zou hebben gezegd dat "den e pina leki dagu ini Haïti". Bansi-Durga verzekerde hen dat dit niet de mening en het standpunt is van de regering-Santokhi/Brunswijk. "Integendeel, de regering is zeer ingenomen met de bijdrage die deze landbouwers leveren aan land en economie in deze moeilijke tijd."

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina