Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Grootste Nederlandse vakbond eert Louis Doedel

Grootste Nederlandse vakbond eert Louis Doedel

26/07/2021 09:21

FNV-voorzitter Tuur Elzinga (r) en Mariëlla Kembel, die familielid is van Louis Doedel, onthullen de deurplaat met naam en foto van Doedel.

FNV-voorzitter Tuur Elzinga (r) en Mariëlla Kembel, die familielid is van Louis Doedel, onthullen de deurplaat met naam en foto van Doedel. Foto: Jurgen Lisse (via Twitter)  

AMSTERDAM - De FNV, de grootste Nederlandse vakbond, heeft maandagmorgen een nieuwe zaal in zijn regionale vakbondshuis in Amsterdam vernoemd naar Louis Doedel. De zaal werd onder de nodige persbelangstelling door FNV-voorzitter Tuur Elzinga geopend op deze geboortedag van Doedel (1905-1980). In bijzijn van enkele familieleden van Doedel werd stilgestaan bij de in vergetelheid geraakte vakbondsleider van de Surinaamse Volksbond.

FNV heeft diverse vergaderzalen op locaties vernoemd naar nationale en internationale vakbondshelden die soms hun vakbondswerk met de dood hebben moeten bekopen. "Wij eren mannen en vrouwen die wereldwijd opkomen - of zijn gekomen - voor emancipatie, zeggenschap en betere werkomstandigheden", zegt voorzitter Elzinga in een persbericht.

Doedel kwam tijdens de crisisperiode in de jaren dertig in Suriname op voor de werklozen en de kleine boeren. Zijn demonstraties en protestacties werden door het koloniaal bewind als bedreigend ervaren. Zo meldt het persbericht van de FNV. Toen Doedel in mei 1937 gouverneur Kielstra een petitie wilde aanbieden om aandacht te vragen voor de armzalige positie van de werkeloze Surinamers arbeiders, werd hij gearresteerd.

Door de verstrekkende bevoegdheden van de gouverneur werd hij 'gek' verklaard en zonder vorm van proces opgesloten in de psychiatrische inrichting Wolfenbuttel, die nu Psychiatrisch Centrum Suriname heet. Daar stierf Doedel 43 jaar later op 75-jarige leeftijd. Zijn medisch dossier kwam pas dit jaar, op 18 februari 2021, boven water. Tijdens de opening werd stil gestaan bij deze inspirerende, maar veelal vergeten vakbondsman, activist en journalist die aan de basis stond van de vakbeweging in Suriname.

FNV-voorzitter Elzinga: "Velen zalen zijn inmiddels vernoemd naar deze dappere mannen en vrouwen; van stratenmaker Willem Kraan tot diamantslijper Henri Polak. Van naaister Febe Elizabeth Velásquez uit El Salvador tot basisschoolleraar Farzad Kamangar uit Iraans Koerdistan. Louis Doedel krijgt nu een terechte plaats tussen de vakbondsmensen die een eerbetoon verdienen."

Share on Facebook    Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina