Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Toch voedselschuur?

COLUMN: Toch voedselschuur?

26/07/2021 14:00 - ROZENGEUR

COLUMN: Toch voedselschuur?

Gerold Rozenblad  

Op mijn favoriete radio, Radio 10, hebben ze sinds kort een radio rebus. Er worden drie plaatjes afgedraaid en aan de hand daarvan moeten luisteraars aangeven op welk recent nieuws de nummers betrekking hebben. Positief nieuws welteverstaan. Dat heeft soms nogal wat voeten in de aarde, want we zijn zo bevangen door het negatieve, dat luisteraars eraan moeten worden herinnerd dat de oplossing moet worden gezocht in positief nieuws dat is gepubliceerd. Geen van de keren dat ik heb geluisterd, kon ik het positief nieuws oprakelen. Vermoedelijk beantwoordend aan het doel van de radiomakers ben ik de afgelopen dagen ook nadrukkelijker het positief nieuws gaan volgen. Want dat is er ook nog.

In die zoektocht stuitte ik op de krantenkop 'Cassavefabriek klopt aan bij regering'. Ik dacht eerstens dat het ging om de zoveelste exercitie in nutteloosheid van het gedrocht op Zanderij. Het bleek echter een initiatief te zijn van private ondernemers. De Molen en Vesu zijn op zoek naar een brief van geen bezwaar van de overheid om drie miljoen US dollar te kunnen lenen voor een cassavefabriek. Hoewel ik mij afvraag waarom een brief van geen bezwaar nodig is voor een normaal privaat initiatief, neem ik aan dat de regering per ommegaande deze heeft meegegeven aan de ondernemers. Overigens, toen die vorige cassavefabriek aan zijn teloorgang begon, hebben ze bij De Molen vele vergeefse pogingen gedaan de boel over te nemen. Echter, het was de toenmalige machthebbers een prestigezaak geworden de zaak tot de bodem kapot te laten gaan.

In het bericht staat aangegeven dat de ondernemers met het initiatief de Surinaamse markt voor 75 procent willen beheersen en de regionale voor 15 procent. Geen slecht begin. Echter, mijn enthousiasme kelderde wat toen bekend werd dat vooral zal worden gewerkt met onafhankelijke boeren. Het liet mij gelijk denken aan het ananasinitiatief, ook door een particulier welke met de haven in zicht, jammerlijk kopje onderging. De ondernemer nam als een gentleman alle schuld op zich, maar wie beter is geïnformeerd weet dat het initiatief vooral teloor ging door het gebrek aan samenwerking. En aangezien de man geen eigen aanplant had, is het initiatief geschiedenis.

Anders hebben ze het aangepakt bij boerderij Goliath, waar alles in eigen beheer wordt gedaan. Met veel vallen en nog meer opstaan is het de ondernemer gelukt te komen op het punt waar hij ons goeddeels van citrus voorziet. Het valt dus nog te bezien voor welk model de cassave ondernemers hebben gekozen om hun investering veilig te stellen. Als ze erin slagen dit gestalte te geven, zullen ze mogelijk zonder het van tevoren te weten vermoedelijk de eersten zijn die buiten de rijstsector en de traditionele groentesector, een landbouwgewas van enige omvang 's landsgrenzen uit krijgen. En met omvang bedoel ik met boeren die slechts leveren voor de export.

Ooit is Suriname aangeprezen als de voedselschuur van de regio. Het slagen van het project van De Molen en Vesu zou grote gevolgen kunnen hebben voor het eindelijk realiseren van deze schuur. Zeker nu Barbados en andere landen in de regio op de knieën zijn in verzoek aan Suriname en Guyana om soja en maïs te verbouwen voor hun veetelers. Zouden we misschien nog kunnen dromen?

roziegeur@gmail.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina