Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Onder alle omstandigheden hoofd koel houden'

'Onder alle omstandigheden hoofd koel houden'

25/07/2021 22:55 - Ricky Wirjosentono

'Onder alle omstandigheden hoofd koel houden'

 

PARAMARIBO - Mijmerend denkt Angelo Simson terug aan het afgelopen anderhalf jaar toen met kleine onderbrekingen het dagelijks leven werd ontregeld. Ook de sport bleef daar niet van bespaard. Voor hem was al vanaf het begin duidelijk dat het belangrijk was om door alle omstandigheden heen het hoofd koel te houden. Zijn achtergrond als vechter heeft hem daarbij enorm geholpen. “Als kickbokser moet je altijd alert zijn wat er gebeurt in je directe omgeving en je moet je kunnen aanpassen.”

De sportschoolhouder kan het zich nog goed herinneren toen anderhalf jaar geleden Covid-19 naar Europa overwaaide. Hij was in Amsterdam. Het was er erg druk, maar hij koos ervoor zoveel mogelijk thuis te blijven. "Ik wilde niet tussen veel mensen zijn. Onbewust nam ik de toen afgekondigde anderhalve meter afstand al in acht." Op intuïtie boekte hij zijn terugvlucht. "Achteraf was ik blij dat gedaan te hebben, want het was toen de laatste vlucht. Ik zou anders veel langer in Nederland hebben moeten blijven."

Deels heeft Simson het gevoel dat kickboksen hem vrij goed heeft voorbereid op momenten als de pandemie. "Omdat als je in de ring stapt, het 'whenever, whatever' is. Er kan van alles gebeuren. Je gaat voor het beste, maar je bent je er bewust van dat het slechtste kan voorvallen. Dus je weet dat je het kan overleven of niet, maar je maakt het beste van elk moment."

Simson zegt dat niet ontkend kan worden dat Covid-19 voor veel mensen nieuwe uitdagingen heeft gebracht. Hij laat zijn hart spreken en zegt mee te leven met zij die een nare ervaring hebben, zoals iemand verliezen of hun bedrijf kwijt zijn. "Zelf kan je positief zijn, maar anderen hebben eronder geleden. Het is net of je staat in een mierennest en je zegt tegen jezelf dat er geen mieren zijn, maar je voelt ze wel."

 

Voorbereid zijn

Dat ook de sport heeft geleden onder de pandemie is algemeen bekend. Er waren geen wedstrijden en sporters konden niet (op niveau) trainen. "Zelf heb ik zeven jaar getraind zonder in de ring te vechten, maar ik was ready voor elk gevecht. Tijdens de pandemie zijn sommige mensen blijven trainen en sommige zijn afgehaakt en zijn gaan werken of hebben die motivatie en discipline niet om zelf te trainen."

De meeste vechters die actief zijn gebleven zijn mentaal en fysiek sterker geworden. Simson observeert in deze periode wie die vechtlust in zich heeft. Er zijn volgens hem jongens die zeggen dat het moeilijk is. In zijn sportschool trainen ze niet om te vechten. "De moderne vechters willen altijd meegaan met de trends. Dat is wel leuk, maar onze huisregel is dat wij niet trainen voor likes, voor exposure, niet voor wedstrijden. Natuurlijk mogen die dingen erbij horen, maar de wedstrijd is slechts een onderdeel, een moment. Onze oud-trainer Remi Burke zei altijd: 'A good soldier is prepared for war in time of peace'. En in Suriname zeggen ze: 'yu no kan leri sutu gon te oorlog bari'. Dus die dingen helpen je om je voor te bereiden." Simson geeft aan dat voor mensen die vanaf de grond hebben moeten ophouden, vaak 'adaptabilty', het vermogen om aan te passen, belangrijk is geweest.

 

Zoons

Eén van de goede dingen die hij aan de pandemie heeft overgehouden is om te focussen op zichzelf. "Het heeft heel veel ruis laten wegvallen, waardoor ik bepaalde dingen nu helder zie. Ik heb een betere band met mijn zoons en heb met hen een gezamenlijk project. Ik heb ze nooit verplicht om te kickboksen, want ik wil niet die kickboksvader zijn die zijn kinderen tot iets verplicht." X Dat er toch regelmatig beelden van zijn jonge kinderen in de gym opduiken heeft zijn verklaring. "Waarom ze het nu moeten doen? Omdat er nu niets is te doen. De hele dag achter de laptop of op de telefoon bezig zijn en dan nog dik worden vind ik niet kunnen."

Intussen is zijn sportschool weer open en kunnen mensen weer optimaal trainen met het inachtnemen van de Covid-19-protocollen. "Mensen moeten niet stil moeten zitten, maar in beweging blijven. Gezond eten is ook belangrijk om het immuunsysteem op peil te houden", geeft Simson mee.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina