Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Politieagent worden was nooit mijn ding'

Mielando Atompai wint jackpot na noodgedwongen gok

25/07/2021 12:15 - Jason Pinas

Mielando Atompai (m) viert zijn overtuigende overwinning nadat de stemmen waren geteld.

Mielando Atompai (m) viert zijn overtuigende overwinning nadat de stemmen waren geteld. Foto: Anthony Janki  

PARAMARIBO - Mielando Atompai (30) wordt met de grandioze overwinning van de Vernieuwingsbeweging de nieuwe voorzitter bij de Surinaamse Politiebond (SPB). De jongste ooit. Als geen ander beseft hij dat het een enorme uitdaging is om zo een grote organisatie te leiden.

Maar Atompai gelooft in de kracht van 'samen doen'. Hij is daarom ervan overtuigd dat met ondersteuning van de overige leden het zeker goed komt. Toen Atompai in 2011 in dienst trad, had hij nooit gedacht dat hij bestuurslid van de politiebond zou worden. Overigens, het was nooit zijn droom geweest om wetsdienaar te worden.

Echter, hij moest die stap noodgedwongen maken. "Het was nooit mijn ding. Maar na de middelbare school raakte mijn vriendin zwanger, dus moest ik een baan hebben. Ik zag een sollicitatieoproep van de politie en heb niet langer gedraald", vertelt Atompai over zijn keuze. Achteraf gezien geen verkeerd besluit. Hij wist zich in de afgelopen jaren - mede door zijn rechtenstudie op de Anton de Kom Universiteit - op te werken tot inspecteur van politie.

 

Revolutie

De aankomende bondsvoorzitter was het vanaf zijn beëdiging tot aspirant van politie niet eens met de gang van zaken binnen het korps. "Eenieder werd onderdrukt. Als politieman had je niets te zeggen. We waren gewoon slaven", herinnert hij zich. Toen hij in 2014 zijn bachelorstudie had afgerond, heeft toenmalig korpschef Humphrey Tjin Liep Shie hem beloofd dat hij zou doorstromen naar de inspecteursopleiding. Toen hij zich de volgende dag zoals afgesproken aanmeldde om deel te nemen, werd hij niet toegelaten.

Atompai: "Ik ging weer naar de korpschef en die zei me dat hij mij dat nooit heeft gezegd. Ik was teleurgesteld maar ik kon nergens terecht en ook niets te zeggen. Maar ik heb Tjin Liep Shie nooit iets kwalijk genomen omdat ik los hiervan heel fijn met hem heb samengewerkt." Dit voorval was wel de prikkel die de toen nog heel jonge politieman motiveerde om de revolutie op gang te brengen door lid te worden van het bondsbestuur.

Hij benadrukt dat de korpschef toen nog kon maken en breken. Zaken zoals bevorderingen en overuren werden alleen door de politiebaas bepaald. "Ik heb mannen zelfs zien doodgaan omdat het salaris niets voorstelde was. Je had collega's die langer dan tien jaar in dezelfde rang bleven omdat de korpschef ze niet mocht. En de bond kwam niet op voor de leden. Ik begon vanaf toen mijn onderzoek te doen en te bestuderen hoe ik verandering kan brengen in deze ongelijkheid."

Atompai overwoog in zijn evaluatie de functie van korpschef, maar besefte dat die post toen vrijwel onmogelijk was voor hem. Daarnaast moest hij de politiek meehebben. De enige andere optie om zaken gedaan te krijgen voor politieambtenaren was via het bondsbestuur. Om de bond over te nemen was er een grote uitdaging. "We moesten de leden kunnen overtuigen dat de leiding ons onderdrukt."

Atompai ging daarom op 12 april 2016 goed voorbereid en gedocumenteerd naar een algemene ledenvergadering. Het doel was om het bestuur erop te wijzen dat politieambtenaren veel beter verdienen. Nog voordat Atompai aan de beurt kwam, had Sergio Gentle - die is gekozen tot voorzitter van de Politie Sportcentrale - een motie voorgelezen met precies dezelfde aandachtspunten.

Achteraf bleek dat de nu aftredende Raoul Hellings toen ook dezelfde zaken zou aankaarten op die vergadering. "Ik heb ze gelijk benaderd om samen op te trekken en kort daarna hebben we de Vernieuwingsbeweging opgericht", vertelt Atompai. Hij benadrukt dat de ondersteuning vanuit de leden ook niet is uitgebleven. Dit blijkt volgens hem uit het feit dat de eerste verkiezingscampagne helemaal is gefinancierd door de politieambtenaren die het niet eens waren met het beleid van toen.

 

Ingrijpende veranderingen

De Vernieuwingsbeweging heeft vanaf de oprichting betere waardering van de leden vooropgesteld. Tijdens de eerste verkiezingscampagne is dan ook een lijvig verkiezingsprogramma met ingrijpende veranderingen gepresenteerd. Het ging onder meer om zaken zoals overwerk, huisvesting, bevorderingen en medische verzekering. Vooral Revelino Eijk kon zich helemaal terugvinden in de ideologie van de drie oprichters en voegde zich bij de groep.

Steven Rozenblad was aanvankelijk ook deel van het team maar trok zich op een bepaald moment terug om op weg naar de verkiezingen zijn eigen groep op te richten. Atompai: "De zaken uit ons verkiezingsprogramma hebben we voor 95 procent gerealiseerd en daarom hebben we nu weer gewonnen."

 

Fouten gemaakt

Kritiek vanuit de samenleving dat Atompai, Gentle en Hellings soms naast hun schoenen lopen, neemt de gekozen voorzitter heel serieus. Hij benadrukt wel dat sommige zaken worden opgeblazen omdat bepaalde mensen "geen tegenspraak dulden". Daarnaast is er volgens hem ook een acceptatieprobleem. Hij meent dat een deel van de collega's gewoon weigert te accepteren dat de bond nu wordt geleid door jonge mensen. "Als ik iets moet zeggen ga ik het zeggen ongeacht je leeftijd en functie en niet iedereen vindt dat leuk."

Als nieuwe voorzitter geeft hij wel toe dat hij in de afgelopen vijf jaar als secretaris ook fouten heeft gemaakt. Wat die zijn noemt hij liever niet. "We zijn mens en ik ga niet zeggen dat we alles perfect hebben gedaan. Maar wie eerlijk is, zal wel toegeven dat onze houding van nu veel verschilt met 2016. Ik vind de kritiek niet erg, maar ik neem ze juist mee om beter te worden."

Over de grote rivaliteit tussen de verschillende groepen in aanloop naar de verkiezing is Atompai kort. "De verkiezing is al voorbij. We zijn één korps en gaan gewoon als collega's verder. Ik ga voor verbinding en niet voor uitsluiting van wie dan ook." Over de beschuldigingen van malversaties zegt hij dat in de afgelopen periode genoeg is bewezen dat de aantijgingen niet waar zijn.

 

Imago verbeteren

Atompai wil zich als voorzitter inzetten voor verbeteren van het imago van het Korps Politie Suriname. Dat beleid moet door korpschef Roberto Prade worden gemaakt, maar als bondsvoorzitter wil hij de politiebaas daarin volledig ondersteunen. Hij is voorstander van een goede en duidelijke gedragscode voor de politie.

Atompai benadrukt wel dat er altijd rotte appels zijn geweest in het korps. "Die zijn er altijd geweest. Als bestuur gaan we dat nooit beschermen. Wat fout is, is fout. Maar op termijn valt een crimineel binnen het korps wel door de mand en dan moet die voor de consequenties instaan."

Het streven van Atompai is om de sterke positie van de politiebond te behouden. De organisatie moet vooral schuldvrij blijven onder zijn leiding. "Er is door het bestuur-Hellings een stevige basis gelegd voor de politiebond. Ik wil daarboven eindigen."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina