Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Inheemsen getraind om eigen ontwikkeling te realiseren

Inheemsen getraind om eigen ontwikkeling te realiseren

25/07/2021 06:00 - Euritha Tjan A Way

Inheemsen geven tijdens de training een presentatie over hun 'ingiplan'.

Inheemsen geven tijdens de training een presentatie over hun 'ingiplan'. Foto: ACT Suriname  

PARAMARIBO - Zeventien Amazon Conservation Rangers (ACR's) en leden van het traditioneel gezag hebben vaardigheden aangeleerd om de eigen ontwikkeling ter hand te nemen. Dat gebeurde afgelopen week te Carolinakreek in district Para. De training duurde vijf dagen en de onderwerpen die werden behandeld waren Life Plan ('Ingiplan'), Community Based Forest Monitoring en Forest Governance.

Jerrel Pinas, countrymanager van het Amazon Conservation Team Suriname, bevestigt tegenover de Ware Tijd dat het vijf intensieve dagen waren. "In het 'ingiplan' hebben we de mensen gevraagd te identificeren wat zij als dorp belangrijk vinden voor de eigen ontwikkeling. Daarbij hanteerden we de holistische benadering. We vroegen ze wat zijn willen realiseren als dorp."

Belangrijk was ook dat zij informatie kregen over hoe hun wensen als dorpen kenbaar te maken en hoe dat te verwerken in de structuren van de overheid. "Ze hebben zelf hun wensen neergepend en ze hebben kunnen zien hoe de ressortplannen kunnen worden gemaakt en dan weer de districtplannen. Maar ook hoe die uiteindelijk hun weg vinden naar de hogere overheidsinstanties die met beleid moeten inspelen op hun wensen."

In de training participeerden mensen uit de dorpen Tepu, Palumeu en Apetina die samen kwamen om met elkaar en met de organisatie te brainstormen over hoe ontwikkeling in hun eigen gebied eruit moet zien. Daarnaast werd gesproken over hoe via een monitoringssysteem de bosdekking, het wildleven en de waterkwaliteit in de eigen dorpen in de gaten te houden.

Dit alles mag volgens Pinas ook gezien worden als capaciteitsversterking op weg naar het verkrijgen van rechten op de eigen gronden wanneer de conceptwet grondenrechten wordt aangenomen. "Zo kunnen de mensen zien hoe te plannen voor de toekomst, wat zeer belangrijk is als de traditionele bewoners van de dorpen rechten krijgen op de eigen gronden."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina