Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Ouders hoeven niet te vrezen'

'Ouders hoeven niet te vrezen'

24/07/2021 23:17 - Amanda Palis

Instructies geplaatst bij de ingang van een basisschool.

Instructies geplaatst bij de ingang van een basisschool.  

PARAMARIBO - Dat ouders angstig zijn om hun kinderen naar school te sturen omdat er besmettingen zijn geweest sinds het fysiek onderwijs deels is opgestart, begrijpt Vern Nanhoe van het ministerie van Volksgezondheid. Echter, de arts gaf zaterdagavond de garantie dat de ouders niets te vrezen hebben. "De besmettingen vinden niet plaats op school, maar komen van buitenuit", zei hij tijdens de persconferentie. "Dat wil zeggen dat het kind reeds ziek was en naar school is geweest."

Met de protocollen die worden gehanteerd op de scholen, is het volgens Nanhoe veilig voor zowel de kinderen als leerkrachten om het onderwijsproces voort te zetten. "Als we ons aan de bekende maatregelen houden en de leerkrachten daarop toezien, dan is er minimaal of geen gevaar", benadrukte hij. Met leidinggevenden van scholen, waar er positieve gevallen waren, is gesproken. "Alleen de mensen en kinderen die van dicht bij contact hebben gehad en geen mondkapje op hadden, zijn in quarantaine geplaatst", vertelde hij.

Nanhoe toonde zich niet gecharmeerd van de actie van de onderwijsvakbonden BvL en ALS, waar ASN melding van maakte, om leerkrachten van een school te halen omdat er besmettingen waren gemeld. "Als de vakbond iets onduidelijk vindt dan moeten ze contact maken met ons om te kijken wat ze moeten doen, maar geen paniek zaaien. Leerkrachten overstuur, ouders overstuur, scholen sluiten onnodig. Dat is niet de bedoeling. Daar hebben we protocollen voor. Het beste is dat ze contact met ons maken als ze advies willen en niet zomaar overgaan tot sluiten van scholen. Dat is onverantwoord."

Nadat het fysieke onderwijs begin juli als eerste werd hervat voor de examenklassen van voj- en vos-scholen, openden op 14 juli ook de basisscholen hun deuren. De regering heeft zaterdag bij de verdere versoepeling van de Covid-19-maatregelen bepaald dat vanaf 26 juli ook het middelbaar onderwijs zal worden hervat, maar uitsluitend voor het afnemen van toetsen.

Alven Roosveld, directeur van de Communicatiedienst Suriname tevens regeringswoordvoerder, zei dat er maandag opnieuw een persconferentie is van het ministerie van Volksgezondheid. Daarbij zal de nieuwe structuur met betrekking tot de aanpak van Covid-19, maar ook vooral hoe die zich zal vertalen naar buiten toe, worden belicht. De nieuwe structuur moet ervoor zorgen dat de efficiëntie qua aanpak van Covid-19 en non-Covid-19 gerelateerde cases vanuit het ministerie wordt verhoogd.

Roosveld: "Omdat de ziekenzorg blijft voortgaan. Covid-19 is daar een onderdeel van, weliswaar een onderdeel dat een zware wissel trekt." Er zal, zei hij, een "evenredige verdeling" van verantwoordelijkheden plaatsvinden. "Het gaat erom dat je voldoende tijd en energie wil stoppen in zowel de reguliere als Covid-19-zorg. Het is goed Covid-19 die plek te geven die het verdient qua behandeling, maar daarnaast de reguliere zorg ook nog gewoon de aandacht te geven die het vergt."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina