Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Een simpel idee nestelt zich in duizenden kinderharten

Een simpel idee nestelt zich in duizenden kinderharten

24/07/2021 19:09 - Audry Wajwakana

Jinaraja Menke heeft het afgelopen jaar veel voldoening gehad met 'Arki Wan Tori'.

Jinaraja Menke heeft het afgelopen jaar veel voldoening gehad met 'Arki Wan Tori'. Foto: collectie Jinaraja Menke  

PARAMARIBO - Jinaraja Menke had nooit kunnen bevroeden dat de Covid-19-pandemie voor haar zo een ontzettend grote positieve impact zou hebben. Wat begon met simpelweg een boek voorlezen voor haar kind, groeide uit tot een podcast met dertig verhalen van twaalf auteurs en voorgelezen door zes vertellers. Met de lancering van een eigen website last de initiatiefnemer een pauze in om het geheel te evalueren.

"Jongens en meisjes, welkom bij een nieuwe aflevering van 'Arki Wan Tori'." Met deze woorden start elke aflevering van de podcast met Surinaamse verhalen. De dertig afleveringen zijn op verschillende digitale platformen meer dan zesduizend keren beluis terd. In de afgelopen weken heeft haar team aan kinderafdelingen van de verschillende ziekenhuizen, tehuizen, instituten en radiostations in het binnenland memorysticks met alle dertig afleveringen geschonken. De verhalen kunnen dan afgedraaid worden, zonder op het internet te gaan. Met deze actie rond Menke deze fase van het project af dat ze in maart 2020 startte.

'Arki Wan Tori' wordt 'geboren' wanneer Menke zich - net als zovelen - door de corona ontwikkelingen genoodzaakt ziet haar leven en de opvoeding van haar kind grondig aan te passen. Een onderdeel van die opvoeding is het voorlezen van verhalen. Op een bepaald moment kreeg ze het idee om de voorgelezen verhalen op te nemen en beschikbaar te stellen aan andere ouders, zodat ook zij hun kinderen educatief bezig konden houden.

Menke, die een ICT-achtergrond heeft, besloot van haar idee een project te maken. Ze benaderde Publishing Services Suriname en het Kinderboekenfestival van Stichting Projekten om verhalen uit hun boekencatalogi voor te lezen. De eerste opnames werden samen met de bekende dj C Futego gedaan en op 1 juli werd de podcast op het wereldwijde internet gelanceerd. Behalve de dj en Menke zijn sportverslaggever Marciano Zalman, auteur Cynthia McLeod en theatermaker Cher Spalburg als voorlezers te horen.

De initiatiefnemer van de podcast maakt graag ruimte vrij om terug te geven aan de maatschappij. Het liefst steekt ze energie in dingen die zowel inspirerend voor haar als anderen zijn. Het is echter voor het eerst dat ze een sociaal project trekt, dat invloed heeft op de ontwikkeling van kinderen. Het heeft Menke het afgelopen jaar veel voldoening gegeven. "Ik heb het vanuit mijn hart gedaan", zegt ze trots.

Voorlezen vindt ze ontzettend belangrijk voor kinderen. "Behalve dat je alvast iets samen met ze doet, breng je hen hiermee al vroeg de taal bij. Met voorlezen deel je ook het gedachtegoed van de schrijver met de luisteraar. De voorlezer geeft met zijn of haar stem een extra tintje aan het verhaal. De vocabulaire en de empathie van zo een kind wordt vergroot. Verhalen verrijken je fantasie."

Een leermoment voor haar was het voorlezen zelf. "Wanneer je het voor een groter publiek of speciaal voor kinderen moet doen, dan is het heel anders dan ik gewend was. Je moet letten op de snelheid waarmee je leest, je moet goed articuleren, je intonatie en ook spelen met verschillende stemmen om de tekst levendig te maken", zegt ze.

Menke geeft toe dat ze in het begin langzaam voorlas. Naarmate ze het meer deed, kon ze ook met meer intonatie voorlezen. Deze veranderingen voerde ze door na feedback van luisteraars, vrienden en familie. "Zelf ben ik ook mijn stem meer gaan begrijpen, omdat ik in het begin ook gewoon moest wennen aan bijvoorbeel de kleur van mijn eigen stem", zegt ze.

Toen ze het project enthousiast startte, had ze er niet opgerekend dat behalve tijd ook bepaalde uitgaven gedaan moesten worden. De eerste opnames werden om de flexibiliteit en frequentie te verhogen met een recorder opgenomen. Op een gegeven moment moest het voor een betere kwaliteit met een microfoon en professionele recorder gedaan worden.

Ook bewustzijn brengen aan de samenleving over de voordelen van podcast kostte veel tijd. Naast de verhalen uit de catalogi van de Publishing Services Suriname en het Kinderboekenfestival zijn ook nieuwe werken van Jeffrey Quartier en Robby 'Rappa' Parabirsing op deze manier uitgebracht. Hiermee is een extra onderdeel van exclusieve verhalen aan de podcast toegevoegd.

Met de lancering van een eigen website www.arkiwantori.sr en het delen van de verhalen met de verschillende organisaties en instanties zodat die kunnen worden beluisterd, drukte Menke even de pauzeknop in om het project te evalueren. Ze gaat aan de hand van de feedback en ook de huidige ontwikkelingen in Suriname samen met haar team na wat het vervolgtraject wordt. Hoe het ook zij, de jeugd heeft in elk geval een aantal verhalen waar die naar kan luisteren en van kan leren. Niet alleen tijdens de pandemie, maar ook als die achter de rug is.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina