Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Pfizer-vaccin komende week naar Suriname

Pfizer-vaccin komende week naar Suriname

23/07/2021 20:28 - Amanda Palis

Komende week wordt Pfizer toegevoegd aan het vaccinsaanbod van Suriname.

Komende week wordt Pfizer toegevoegd aan het vaccinsaanbod van Suriname.  

PARAMARIBO - Suriname krijgt komende week 184.000 doses van het Pfizer-vaccin. Het betreft de eerste tranche van de in totaal 550.000 doses die het land krijgt als uitvloeisel van de samenwerking tussen de Caricom en de Verenigde Staten. Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid, die deze informatie met de Ware Tijd deelt, zegt dat met het Pfizer-vaccin ook kinderen tussen twaalf en achttien jaar zullen worden ingeënt.

De tienduizend doses Moderna-vaccin, die op 14 juli vanuit Nederland naar Suriname kwamen, worden vanaf dinsdag ingezet. "Voornamelijk voor zwangeren die zich willen laten vaccineren tegen Covid-19", zegt Ramadhin. Bij aankomst van de bezending had directeur Rakesh Gajadhar Sukul al aangegeven dat "zoveel mogelijk zwangere vrouwen, vooral zij die boven de dertig jaar zijn en ook degenen die een risicofactor hebben" zouden worden gevaccineerd. Maar ook kankerpatiënten die chemotherapie ondergaan zullen met dit mRNA-vaccin worden ingeënt, terwijl de technische adviescommissie zou worden gevraagd welke specifieke risicogroepen nog kunnen worden toegevoegd.

In Suriname werd op 23 februari de vaccinatiecampagne gestart. In de eerste vier maanden werd alleen met AstraZeneca gewerkt, terwijl vanaf 12 juli officieel ook wordt gevaccineerd met Sinopharm. Met Moderna en Pfizer erbij hoopt Ramadhin dat de vaccinatiegraad zal worden verhoogd. "Er was veel commentaar op het AstraZeneca-vaccin, maar dat we nu keuze hebben zal zonder meer invloed hebben op de vaccinatiegraad", verwacht de minister. Hij kijkt uit naar de ouders die de kinderen zullen brengen om te vaccineren. De voorlichtingscampagne zal zich nu vooral richten op de 'twijfelaars'. Tot en met vrijdag zijn er 233.677 prikjes gezet; 50.931 burgers zijn volledig gevaccineerd, wat neerkomt op 11,99 procent van de totale bevolking (https://laatjevaccineren.sr//).

De huidige Covid-19-situatie beschrijft de bewindsman als "stabiel". Hij merkt een dalende trend in de besmettingen, maar voegt er direct aan toe dat het ook afhangt van het aantal mensen dat zich laat testen. Door de 'stabiele' situatie kan de samenleving spoedig aangepaste maatregelen verwachten. Het clusterteam buigt zich vrijdag over de adviezen van de deskundigen. "Er zijn weer wat adviezen binnengekomen over de casino's, recreatieoorden, de toetsafname van vwo en havo en het uitgaansverbod. Je moet in het kader van de recente gevallen wel enige verlichting kunnen bieden aan die samenleving", stelt Ramadhin.

Net als donderdagavond werd er vrijdag één coronadode gemeld, wat het sterftecijfer voor juli bracht op 105. In totaal hebben 627 burgers in Suriname de strijd tegen het coronavirus verloren. Uit de 410 mensen die zich hebben laten swabben, waren 116 besmet (28,29 procent) en testten 294 negatief. Het totaal aantal positieven staat nu op 24.689. Daartegenover zijn er 20.919 personen genezen, inclusief 73 in de afgelopen 24 uur. Het aantal burgers in de ziekenhuizen steeg naar 86. Het aantal mensen op de intensivecareafdelingen (29) en in isolatie (829) bleven stationair.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina