Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Verdriet en vreugde

COMMENTAAR: Verdriet en vreugde

22/07/2021 12:00

COMMENTAAR: Verdriet en vreugde

 

VOOR DE INHEEMSE gemeenschap in Suriname heerst momenteel verdriet en geluk gelijktijdig. Het verdriet geldt niet alleen voor de inheemsen, maar ook voor anderen die een warm voorstander zijn van een goede relatie met de nazaten van de eerste bewoners van Suriname.

Theo Jubitana, voorzitter van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (Vids), is dinsdag op 56-jarige leeftijd aan de gevolgen van Covid-19 overleden, nadat hij enkele weken eerder was opgenomen. Wie Jubitana kende, zal beamen dat hij een waardige leider van de verschillende stammen was, die met veel kennis van zaken te werk ging. Vooral zijn thuisdorp Hollandse Kamp is in diepe rouw gedompeld.

Zijn dood moet de inheemsen aan het denken zetten over het al dan niet vaccineren tegen Covid-19. Van Jubitana was bekend dat hij daar geen voorstander van was en zich niet had laten inenten. Terwijl hij daar, vooral gezien zijn leeftijd, zeer zeker voor in aanmerking kwam. Zoals Jubitana zijn er zoveel inheemsen die eerder vertrouwen op de traditionele middeltjes, waarvan niet bewezen is dat die enig positief effect hebben.

Dat baart ook de gezondheidswerkers grote zorgen. In februari sloeg het BOG al alarm vanwege het relatief groot aantal besmettingen en doden onder inheemsen. Destijds was 16,2 procent van het totaal aantal sterfgevallen van inheemse afkomst, terwijl de groep slecht een kleine 4 procent van de bevolking uitmaakt. Dus het is zaak dat ook deze burgers zo snel mogelijk worden overtuigd van het belang van vaccineren. Al was het alleen maar omdat het bekend is van inheemsen dat zij vaak lijden aan onderliggende aandoeningen en dus een extra risico lopen.

Maar er is gelukkig ook goed nieuws voor de inheemsen. Binnenkort treedt de 37-jarige Renet Wahki uit Kwamalasamutu toe tot het keurkorps van De Nationale Assemblee. Hij neemt de opengevallen plek in van Dinotha Vorswijk, die minister van Grondbeleid en Bosbeheer zal worden na het zeer omstreden vertrek van Diana Pokie. Wahki neemt namens Abop plaats op de zetel en is de eerste Trio-inheemse die het zover heeft geschopt.

Gezien zijn ervaring bij het Amazone Conservation Team Suriname wordt verwacht dat hij een nuttige bijdrage kan leveren aan de ontwikkeling van het land. Hij trapt al wel een open deur in door te zeggen zegt dat hij zich sterk wil maken voor het grondenrechtenvraagstuk. Het is in ieder geval te hopen dat hij niet alleen opkomt voor de Abop-belangen maar ook voor bevolkingsgroepen van andere partijen, wat nu nog veel te weinig gebeurt. En hopelijk gaat Wahki helpen bevorderen dat de inheemse gemeenschap zich laat inenten tegen corona, zodat niet teveel inheemse families in rouw worden gedompeld, zoals bij Jubitana.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina