Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Sprenger naar Suriname voor coronazorg en vaccinatie

Sprenger naar Suriname voor coronazorg en vaccinatie

21/07/2021 18:15 - Van onze redactie

Marc Sprenger (l) komt weer naar Suriname en zal er maximaal drie maanden verblijven. Hij zal nauw samenwerken met het ministerie van Volksgezondheid, waarover Amar Ramadhin het bewind voert.

Marc Sprenger (l) komt weer naar Suriname en zal er maximaal drie maanden verblijven. Hij zal nauw samenwerken met het ministerie van Volksgezondheid, waarover Amar Ramadhin het bewind voert. Foto: Nederlandse ambassade Suriname  

PARAMARIBO - Marc Sprenger wordt eind van de maand voor maximaal drie maanden naar Suriname gestuurd, meldt de Rijksoverheid Nederland woensdag. Deze keer heeft hij als taken Suriname te adviseren over de acute coronazorg en de vaccinatieoperatie en een preventie autoriteit in te stellen. Vorige maand stond de speciaal gezant al aan het hoofd van een missie om de medische noodsituatie in Suriname te bestrijden middels de inzet van een medisch team en een donatie van vaccins, medische zuurstof en persoonlijke beschermingsmiddelen.

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zegt dat het coronavirus ook over grenzen heen moet worden bestreden. "Daarom staan we graag andere landen bij om uitbraken van het virus in te dammen. Dit doen we door medische hulpmiddelen, persoonlijke beschermingsmiddelen en vaccins te doneren, maar ook door onze kennis en ervaring internationaal te delen." Om die reden is positief gereageerd op het "speciaal verzoek van de Surinaamse president Santokhi".

Het adviestraject van Sprenger, van huis uit arts-microbioloog en epidemioloog, zal volgens de Rijksoverheid uit drie delen bestaan: betere zorg bieden aan Covid-19-patiënten en de samenwerking tussen ziekenhuizen en de distributie van genees- en hulpmiddelen te verbeteren, de vaccinatiegraad in Suriname verhogen om de druk op de zorg te verlagen en het ontwikkelingstraject om te komen tot een 'Surinaamse Preventie Autoriteit'.

Met betrekking tot het inenten schrijft de Rijksoverheid Nederland dat Sprenger de informatieverstrekking over vaccinaties zal verbeteren, het plan zal ondersteunen om bewoners in het binnenland te vaccineren en de vaccinbehoefte zal analyseren en levering van vaccins zal stimuleren. Om te komen tot de preventie autoriteit zal hij in kaart brengen wat er nodig is en voorstellen doen voor verbetering van bijvoorbeeld het Outbreak Managementteam, de microbiologische laboratoria en samenwerking met het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. De jongste missie van Sprenger, die directeur-generaal van het RIVM, directeur van het European Centre for Disease Prevention and Control en bij de WHO is geweest, wordt uitgevoerd vanuit het Nederlands-Surinaamse samenwerkingsprogramma Makandra.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina