Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Opsporing in verband met overtreden 'houtwetten'

Opsporing in verband met overtreden 'houtwetten'

21/07/2021 17:43 - Van onze redactie

Xuili Wang wordt door justitie gezocht.

Xuili Wang wordt door justitie gezocht. Foto: politie.sr  

PARAMARIBO - Xuili Wang wordt gezocht door de justitiële autoriteiten in verband met het overtreden van onder meer de wet Bosbeheer en de Houtuitvoerwet. Van de 37-jarige vrouw werd woensdag opsporing gelast door de procureur-generaal.

Van Wang is er geen exact woonadres meldde de voorlichtingsdienst van het Korps Politie Suriname, nadat eerder was aangegeven dat de vrouw heeft gewoond aan de Anton Dragtenweg 131. Dat adres bleek de residentie van de Chinese ambassadeur te zijn. De justitiële autoriteiten hebben zich verontschuldigd voor de fout.

Wang wordt ervan verdacht zich schuldig te hebben gemaakt aan deelneming aan een criminele organisatie, valsheid in geschrifte en verduistering en oplichting. Verder heeft de verdachte de wetten tegengaan smokkelen, bosbeheer, uitvoerrecht op hout, economische delicten, alsook de Houtuitvoerwet overtreden.

Wang is Chinees, lichtbruin van kleur en heeft sluik haar. De vrouw heeft een slank postuur. Het is niet duidelijk of haar opsporing te maken heeft met de verijdelde illegale uitvoer van 988 houtblokken op 23 april. Het hout was in honderd containers die al waren verzegeld door de douane. In de laatste week van juni sprak het Openbaar Ministerie in een verklaring tegen dat het in strijd handelt met een goede procesorde in de zogeheten 'houtblokkenzaak'. Ook zou er geen sprake zijn van vormfouten bij de inverzekeringstelling van verdachten.

Volgens het voorlopig onderzoek zijn er meerdere personen en instanties betrokken bij de smokkelpoging. Op zijn minst dertien douaniers zouden hand- en spandiensten hebben verleend, maar vermoed wordt dat ook politieagenten en controleurs van SBB betrokken zijn. De jongste ontwikkeling in deze zaak kwam zaterdag toen de rechter in kort geding een vordering van bedrijf S. afwees, waardoor de openbare verkoop van de 988 houtblokken kan plaatsvinden, ondanks dat het strafrechtelijk onderzoek nog loopt.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina