Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Interpol-opsporing Hoefdraad niet openbaar

Interpol-opsporing Hoefdraad niet openbaar

20/07/2021 14:07 - Ivan Cairo

De internationale opsporing tegen ex-minister Gillmore Hoefdraad is gestuurd naar politiekorpsen wereldwijd.

De internationale opsporing tegen ex-minister Gillmore Hoefdraad is gestuurd naar politiekorpsen wereldwijd. Foto: NII  

PARAMARIBO - De internationale opsporing die Suriname tegen de voortvluchtige ex-minister Gillmore Hoefdraad heeft gelanceerd, is niet openbaar en daarom ook niet gepubliceerd op de website van Interpol. De signalering, een zogenoemde 'Red Notice', is gestuurd naar politiekorpsen wereldwijd om uit te kijken naar de voorvluchtige ex-bewindsman.

Burgers trokken in twijfel of er daadwerkelijk een opsporingsverzoek aan de International Criminal Police Organization is gedaan omdat hiervan niets te merken is op haar website. "De meeste Red Notices zijn uitsluitend bestemd voor gebruik door wetshandhavers. In sommige gevallen, bijvoorbeeld wanneer de hulp van het publiek nodig is om een persoon te lokaliseren of als de persoon een bedreiging vormt voor de openbare veiligheid, wordt een openbare samenvatting van de Red Notice gepubliceerd op de Interpol-website", stelt de publiciteitsafdeling van Interpol op vragen van de Ware Tijd.

In het geval van Hoefdraad is het geen publieke opsporing en ook geen internationaal arrestatiebevel. "Een Red Notice is een verzoek aan wetshandhavers over de hele wereld om een persoon te lokaliseren en in voorlopige hechtenis te nemen in afwachting van uitlevering, overlevering of soortgelijke juridische stappen. Een Red Notice is geen internationaal arrestatiebevel", aldus Interpol.

Red Notices worden door Interpol op verzoek van een lidstaat gepubliceerd en moeten voldoen aan de statuten en regels van deze internationale politieorganisatie. Een kennisgeving zal bijvoorbeeld niet worden gepubliceerd als deze in strijd is met artikel 3 van de statuten van Interpol, dat de organisatie verbiedt enige interventie of activiteiten van politieke, militaire, religieuze of raciale aard te ondernemen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina