Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Consequenties verbinden aan falen

COMMENTAAR: Consequenties verbinden aan falen

20/07/2021 12:00

COMMENTAAR: Consequenties verbinden aan falen

 

SURINAME IS DE afgelopen dagen opgeschrikt door een aantal zaken die de wenkbrauwen ernstig doen fronsen. Daaruit is gebleken dat onze instituten zijn uitgehold en de burger vrijwel niet erop kan rekenen dat deze instanties hun taken naar behoren uitvoeren.

Het begon kennelijk allemaal met de dood van Walter Bouterse. Geld en sieraden werden in naam van het onderzoek gehaald uit zijn woning. Vervolgens werd aangifte gedaan van gestolen zeer zware wapens thuis bij de voormalige president, voormalig legerleider en verdachte in de 8 decemberrechtszaak. De opsomming hierboven is om aan te dikken dat het hier niet een normale burger betreft.

We waren net aan het bijkomen van die schok of het geld dat meegenomen werd in naam van het onderzoek thuis bij Walter Bouterse werd gestolen bij de afdeling Kapitale Delicten van de politie. Er werd een kapitaal delict gepleegd bij de afdeling Kapitale Delicten van de politie schreven we quasi serieus in deze krant. Maar het ernstige van deze zaak mag niet onderschat worden.

Het laatste misdrijf waarover de minister van Justitie en Politie Kenneth Amoksi zijn verbazing uitsprak zijn de drie verkoolde lijken aangetroffen in een uitgebrande wagen aan de Noordpolderdam. Terwijl wij in het land onze grijze hersencellen aan het vermoeien zijn met het leggen van verbanden tussen deze zaken, die volgens ingewijden wel degelijk een verband hebben, gaat Amoksi gezellig op reis. Als het rommelt in uw huis en de veiligheid in gevaar is, gaat u niet naar een uitje waar er in deze coronaperiode mogelijk ook digitale opties zullen zijn om het te volgen.

Uit de opgesomde feiten valt te concluderen dat het hier gaat om een ernstige verstoring van onze rechtsorde. Daarnaast blijkt uit het voorval bij Kapitale Delicten dat ons politieapparaat zo mank is als maar wezen kan om niet te praten van omkoopbaar en corrupt. Dat opgeteld bij de bezorgdheid van de president om de verdwenen wapens in de wapenkamer van de voormalige president maakt dat we ons ernstig zorgen moeten maken.

Het kan dan ook niet zo zijn dat de hoogste autoriteiten van de politie en militairen niet samen een crisisberaad houden en een grootscheepse actie op touw zetten om de rechtsorde te handhaven en het geloof en vertrouwen van de burger te herwinnen. Waarom zouden die de politie moeten vertrouwen en inschakelen als het slappelingen zijn die de andere kant uitkijken als het hen netjes gevraagd wordt en ze iets toegestopt krijgen? Het lijkt ondanks deze misdrijven en ernstige inbreuken op onze rechtsorde, waarmee ook een verharde toon qua criminaliteit is geconstateerd, op business as usual.

Dit falen mag de voormalige toppolitiefunctionaris en huidige president niet naast zich neerleggen. Hij moet binnen zijn team consequenties verbinden hieraan. Anders is Santokhi verworden tot een zachte heelmeester en God behoede ons dan voor de stinkende wonden die er zullen komen.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina