Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Natio

COMMENTAAR: Natio

19/07/2021 12:00

COMMENTAAR: Natio

 

DE DOORBRAAK WAAROP onder anderen bondscoach Dean Gorré had gehoopt met deelname aan de Concacaf Gold Cup in de Verenigde Staten bleek een te hoge verwachting. De droom om een goed resultaat neer te zetten is als een nachtkaars uitgegaan.

De nationale voetbalselectie van Suriname heeft de eerste twee wedstrijden verloren van Jamaica en Costa Rica, waardoor de laatste ontmoeting van dinsdag tegen Guadeloupe slechts van administratieve betekenis is. Natio nieuwe stijl met nagenoeg alleen beroepsvoetballers van Surinaamse afkomst in het buitenland, heeft de eerste ronde niet overleefd.

Suriname is al jaren teruggevallen en speelt geen rol van betekenis meer als sterk regionaal voetballand. De verwachting van de Surinaamse Voetbalbond dat Gorré het tij zou keren, was te hoog gegrepen. Clubvoetbal in Suriname heeft ooit de hoogste eer gehad de Concacaf-titel voor clubs te behalen. Die prestatie leverde meervoudig landskampioen Transvaal.

De afgelopen tijd hebben nationale selecties het niet onverdienstelijk gedaan, maar vielen uiteindelijk buiten de boot. Met de Suriprofs in Nederland en de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond als belangrijke partner zijn samenwerkingsovereenkomsten aangegaan om meer te halen uit profvoetballers van Surinaamse komaf in Nederland en in Suriname opgeleide talenten.

Die sterke en gezaghebbende structuren zijn losgelaten en er is gekozen voor de stichting 'Surinaamse vrienden in Nederland', waarvan de transparantie naar het Surinaamse voetbal nog niet duidelijk genoeg zichtbaar is. Dit gebrek aan openheid boet in aan een gezond en gezamenlijk samengaan van de stichting en Surinaamse sportliefhebbers.

Vanuit het oogpunt bekeken van een inzichtelijk voetbalbeleid moeten voornemens met de nationale selecties niet vanuit achterkamertjes heimelijk worden beslist. Bij elke inspanning om het hoogste niveau te bereiken is een nationale bundeling van krachten nodig om sportsucces te bereiken. Recente incidenten zoals van de SVB-leiding en bondscoach Gorré en SVB-perschef Henk Donk over een zuiver interne aangelegenheid zijn verworden tot een internationaal 'schandaal' en doen het Surinaamse voetbal geen goed. Het is absoluut niet gebaat bij dit soort ruzies.

Voor de buitenwereld is de vredespijp gerookt, maar of de spanning er echt uit is ... wie zal het zeggen? Belangrijk is dat alle direct betrokkenen bij het Surinaamse voetbal zich volwassen gedragen en een goede evaluatie maken van wat zowel op als buiten het speelveld is gebeurd inclusief het debacle rond kwalificatie voor het Fifa WK 2022 in Qatar.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina